Event Information

Share this event

Date and Time

Location

Location

Faculty of Economics, Osijek

7 Trg Ljudevita Gaja

31000 Osijek

Croatia

View Map

Event description

Description

Vrsta događaja: Mrežni nomadizam

Predviđeno trajanje događaja: 45 minuta

Mjesto događaja: Dvorana 12

Izlagač: Vlatka Lemić, Hrvatski državni arhiv

Opis događaja: Suvremene arhivske digitalne platforme i zbirke omogućuju neograničena kretanja virtualnim svijetom, kao i povezivanja, suradnje i razmjene znanja različitih ustanova, pojedinaca i programa kojima je zajednički cilj sačuvati povijest i dokumentirati sadašnjost za budućnost. Potencijali i mogućnosti digitalnih arhiva prikazat će se na primjeru Topoteke - digitalne platforme razvijene u okviru EU projekta co:op – Community as Oportunity za objavljivanje i promociju arhivskog gradiva lokalnih zajednica i privatnih zbirki, njegovu zaštitu od zaborava i otvaranje javnosti. Do sada kreirane Topoteke (poput Vilijuna, Osječke Tvrđe i brojnih drugih) predstavljaju jedinstvene arhivske zbirke različitih dokumenata na različitim medijima, bez vremenskih i prostornih granica, dostupne mrežnim i drugim nomadima.

Sektor kreativne industrije: Audio-vizualna umjetnost – film, video, Baština – muzeji, knjižnice, arhivi, Knjiga, nakladništvo, Mediji – TV, radio, tiskani mediji i elektronički medij

Programski sadržaj namijenjen je: Svim zainteresiranim posjetiteljima

Mrežna stranica: http://icar-us.eu/en/english-icarus-hrvatska/

Životopis:

Arhivska savjetnica u Hrvatskom državnom arhivu. Aktivno sudjeluje u međunarodnim aktivnostima i projektima na području kulture, arhivske djelatnosti i digitalizacije baštine, predaje na studiju arhivistike u Zagrebu i surađuje s brojnim baštinskim i znanstvenim ustanovama, udruženjima i stručnjacima diljem svijeta. Potpredsjednica je ICARUS-a i predsjednica ICARUS Hrvatska te članica Izvršnog vijeća EURBICA-e i EGSAH-a, stručnih tijela Međunarodnog arhivskog vijeća.

Sponzor događaja: Merlon

Date and Time

Location

Faculty of Economics, Osijek

7 Trg Ljudevita Gaja

31000 Osijek

Croatia

View Map

Save This Event

Event Saved