Изложба “Глаголическа оратория на сътворението”

Event Information

Share this event

Date and Time

Location

Location

MOVE.BG

ул.Сердика 20

ул.Сердика 20

1000 Sofia

Bulgaria

View Map

Event description
Изложба на оратория за глаголицата, в която съдържа пана с текст, шевици и глаголически символи.

About this Event

Какво означава глаголицата? Познаваме ли я? Крие ли тайни? Какви са символите на тази писменост?

Елате да намерим заедно отговорите на тези въпроси на 12 ноември (вторник) чрез официалното откриване на изложбата “Глаголическа оратория на сътворението” - един творчески разказ за геометричните знаци в глаголицата, силата на техния код и връзката им с езика на светлината. Събитието се организира от Coworking by MOVE.BG и творческия кръг “Да Винчи”.

Изложбата представя специалния текст-прочит “Глаголическа оратория на сътворението”, с автор Саша Тодорова, химик, художник, поет и съосновател на кръга “Да Винчи”. Ораторията се състои от 16 куплета, написани на кирилица и глаголица. В изложбата те са представени освен чрез текста и с илюстриране чрез традиционни български шевици, както и с глаголически графикони.

Шевиците са създадена от инж. Лазар Бонгурев чрез открития от него метод на бинарния код в българската бродтерия. Саша заедно със Стефан Кирлашев участват в дообработката на шевиците. Тримата са членовете на кръга “Да Винчи”. Графиконите са третият елемент в изложбата и представляват йероглифно изобразяване на думи, написани на глаголица, и направени от Саша.

“Днес човечеството се връща към мъдростта на древните. Техният език е бил символният, а XXI век ще бъде и век на символите. Затова ще говорим за глаголицата като за символно, йероглифно писмо. В нея е кодирано знанието на предците ни, в букви, думи, цифри, звук и цвят, а защо не и в танц,” споделя Саша.

Идеята на изложбата “Глаголическа оратория на сътворението” е чрез силата на поезията, музиката и красотата, излъчвана от цялостното представяне на Ораторията, да се съхранят и пресътворят българските корени. След представянето на творческата композиция по време на „Българският дух през вековете” в Пловдив, Ораторията тръгва из страната като пътуваща изложба с първа спирка в София и ще бъде придружена от семинар „Глаголическа работилница на сътворението“.

“Уъркшопът ще бъде посветен на свещеното Слово и космическия език на българите. Така всеки докоснал се до сакралното знание, възкресено от светите братя Кирил и Методий, би могъл да стигне до по-добрата версия на самия себе си,” споделят от кръга “Да Винчи”.

Очакваме ви на 12 ноември (вторник) от 18:30 часа в Coworking by MOVE.BG, ул. “Сердика”№20 за откриването на изложбата.

А седмица по-късно - на 19 ноември - ще се състои и специализираната работилница, за която е необходимо да си запазите място тук. Местата са ограничени, препоръчително дарени 25 лева за покриване на разходите. Сумата се предоставя на място в деня на работилницата.

Date and Time

Location

MOVE.BG

ул.Сердика 20

ул.Сердика 20

1000 Sofia

Bulgaria

View Map

Save This Event

Event Saved