The World - and Zoetermeer - according to Weeber
Een avond met film en gesprek met filmmaker Jord den Hollander en auteur en architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout over een van de invloedrijkste en meest omstreden Nederlandse architecten van de afgelopen eeuw: Carel Weeber.
Weeber heeft behalve in Rotterdam en Den Haag nergens zoveel woningen gebouwd als in Zoetermeer. Hoog tijd dus om het in Zoetermeer te hebben over Carel Weeber!
De film ‘The World according to Weeber’ wordt geïntroduceerd door maker Jord den Hollander. Na de film licht de auteur van de 2024 verschenen biografie over Weeber, Wouter Vanstiphout het belang van Weebers (Zoetermeerse) werk toe, en bespreken zij samen met de zaal het bijzondere leven en werk van Carel Weeber.
Over de film:
The World according to Weeber
Met zijn uitgesproken gebouwen, maar vooral met zijn provocerende uitspraken en ideeën, was Carel Weeber decennialang een markante figuur in de Nederlandse architectuurwereld. De film The World according to Weeber, samengesteld uit uniek archiefmateriaal, vertelt het verhaal van een onconventionele architect die wars was van modieuze trends en niet terugdeinsde voor het uitdagen van de gevestigde orde.
Weeber muntte het begrip ‘nieuwe truttigheid’ om de kleinschalige architectuur van de jaren zeventig te beschrijven; met zijn initiatief Het Wilde Wonen richtte hij zijn pijlen op wat hij zag als de betuttelende architectuur van de staat en de overheidsbemoeienis in de volkshuisvesting.
Een meeslepend portret in zeldzame filmbeelden – als een reis door de tijd – van een ‘on-Nederlandse architect’, die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de architectuur in Nederland.
Over de biografie:
Autonoom. 100 % Carel Weeber
Het definitieve boek over Carel Weeber, geschreven door architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout, uitgever Maas Lawrence, Rotterdam/Montreal, 2024.Het boek behandelt behalve Weebers werk ook zijn leven, van zijn jeugd op Curaçao tot zijn loopbaan als Nederlands meest controversiële architect, inclusief zijn verrassend productieve bestaan als 'ex-architect'. Vanstiphout analyseert op originele wijze de architectuur en stedenbouw van Weeber, de ontwikkeling van zijn ideeën, zijn rol in het architectuuronderwijs en zijn bijdrage aan de Nederlandse architectonische cultuur sinds de jaren zestig.