Alumnidag Palliatieve zorg verpleegkundige “Verankering en positionering”

Alumnidag Palliatieve zorg verpleegkundige | Thema "Verankering en positionering"

Door Saxion Academie Gezondheidszorg

Datum en tijd

vri, 8 mrt. 2024 09:00 - 16:30 CET

Locatie

Hogeschool Saxion

75 Handelskade 7417 DH Deventer Netherlands

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Over dit evenement

I nleiding

Palliatieve zorg is volop in ontwikkeling. Palliatieve zorg is zorg die zich richt op de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid. Inzichten in aanbod en kwaliteit van palliatieve zorg zijn noodzakelijk om de zorg voor mensen in de laatste levensfase en hun naasten waar nodig te kunnen verbeteren. In alle facetten van de (organisatie) van gezondheidszorg zien we toenemend bewustzijn van het bespreekbaar maken van wensen, behoeften en noden rondom het levenseinde. Palliatieve zorg verpleegkundigen hebben hier een aanjagende rol in, dit vraagt om een stevige verankering en positionering in de zorgorganisatie, welke plek neem je in?

Tijdens de eerste alumni dag op 8 maart 2024 voor Palliatieve zorg verpleegkundige worden verschillende aspecten rondom ontwikkelingen in de palliatieve zorg belicht door boeiende sprekers. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte in het programma om elkaar te ontmoeten, en nieuwe collega’s te leren kennen. Heb je een collega die geïnteresseerd is in palliatieve zorg, vraag degene mee, de aanmeldingsprocedure is hetzelfde.

Programma

09:00 - 09:15 Inloop met koffie en thee

09:15 - 09:25 Inleiding, door Ingrid van Zuilekom, studieleider post mbo en post hbo leergang palliatieve zorg verpleegkundige

09:25 - 10:30 Technologie markeert de palliatieve fase (TELEMAP) - Gerda van den Berg

Gerda werkt als docent/onderzoeker bij het lectoraat Smart Health en is betrokken bij twee onderzoeksprojecten. Als projectleider houdt ze zich bezig met het project “Technologie markeert de palliatieve fase” en als onderzoeker met het project “De implementatie van technologie in zorg en welzijn”. In haar presentatie neemt Gerda je mee in de toepassing van Artificial Intelligence (AI). Hoe kan AI in de zorg verpleegkundigen en verzorgenden ondersteunen in goede signalering om tot gezamenlijke besluitvorming te komen. Met het TELEMAP project werken we aan het verbeteren van de palliatieve zorg voor cliënten met COPD en hartfalen die eerstelijnszorg ontvangen van twee eerstelijns zorgorganisaties. Dit willen we bereiken door het ontwikkelen van een AI toepassing in het elektronisch zorgdossier in de vorm van een machine learning model. Hierin zullen signalen en kenmerken passend bij de palliatieve fase van COPD en hartfalen automatisch worden herkend en zal het systeem een signaal geven zoals “Heb je aan de palliatieve fase gedacht?”.

10:30 - 11:00 AI (Artificial Intelligence) en ethiek - Sara Laurijssen

Sara Laurijssen werkt als medisch ethicus voor Saxion. Ze is gespecialiseerd in de ethiek van AI en lerende systemen. In haar presentatie neemt ze je mee in nieuwe data gedreven tools die kunnen worden ingezet in de palliatieve zorg. Tijdens deze presentatie word je uitgedaagd om na te denken wat jij moreel wenselijk vindt en hoe jij wilt dat het vak zich de komende jaren zal ontwikkelen.

11:00 - 11.30 Koffie & thee

11:30 - 12:30 CURA-instrument: Reflectie en impact bij morele dilemma’s in palliatieve zorg - Suzanne Metselaar

Suzanne Metselaar werkt als ethicus in Amsterdam UMC en neemt je in deze (interactieve) lezing/workshop mee in het CURA model. CURA is een instrument dat laagdrempelige ondersteuning biedt aan zorgverleners bij morele dilemma’s in de palliatieve zorg. Twijfel jij ook wel eens over wat goede zorg is in een lastige situatie? Bijvoorbeeld als je patiënt wensen heeft waarin je eigenlijk niet wilt meegaan. Of wanneer een collega een andere visie heeft op het juiste om te doen dan jij. Of als je niet de zorg kunt verlenen zoals je eigenlijk graag zou willen. CURA is bedoeld om in klein groepsverband in relatief korte tijd (ca. 40 min) zo'n lastige situatie te bespreken. CURA helpt je om te reflecteren op de situatie, en op je eigen handelen. Het ondersteunt ook je persoonlijke balans, omdat het je helpt om je bewust te worden van de (emotionele) impact die palliatieve zorg kan hebben, zeker als het lastig wordt. Na deze workshop/lezing weet je beter wat CURA inhoudt en wanneer je het kunt gebruiken.

12:30 - 13:30 Lunch en elkaar ontmoeten

13:30 - 14:30 Systemisch werken in de zorgorganisatie - Wieske van Dijk

Wieske van Dijk werkt als coach en docent in het team Kennistransfer en MANP opleiding. Ze is gespecialiseerd in systemisch werken. In haar presentatie neemt ze je mee in veel verschillende systemen. Systemen waar je je bewust van bent en systemen waar je je niet bewust van bent. Als zorgverlener neem je je eigen persoonlijkheid altijd mee in het werk dat je uitvoert en daarmee ook systemen. Zelf stap je ook in het systeem van de cliënt/ patiënt en ga je daar onderdeel van uitmaken. En regelmatig zal het voorkomen dat je een onderbuikgevoel hebt en wat vertelt dat gevoel je dan? Het systeem (de organisatie, het team) waarin je werkt is ook mede bepalend hoe jij jouw positie als palliatieve zorg verpleegkundige in kunt nemen. Aan de hand van theorie en oefeningen wil ik jullie kennis laten maken met systemisch werken.

14:30 - 15:30 Advance care planning: hoe staan we ervoor en hoe verder? - Ida Korfage

Ida J. Korfage is universitair hoofddocent op de afdeling Maatschappelijke gezondheidszorg van het Erasmus MC. Haar expertise betreft gedeelde besluitvorming (inclusief advance care planning), kwaliteit van leven en betrokkenheid van patiënten bij wetenschappelijk onderzoek. Ze is econoom en epidemioloog van opleiding. Ze coördineerde de internationale ACP studie ‘ACTION’. Ze was medevoorzitter van de EAPC Task Force on advance care planning en is medevoorzitter van de huidige Task Force over advance care planning en dementie. Van 2016-19 was ze gekozen lid van het Bestuur van de International Society of Quality of Life Research (ISOQOL).

In haar presentatie neemt Ida je mee in Advance Care Planning (ACP). De potentie van advance care planning spreekt velen aan. Wie wil er nu niet dat de zorg en behandeling worden afgestemd op de voorkeuren van patiënten en hun naasten? Het blijkt echter een uitdaging om aan de verwachtingen te voldoen. Hoe komt dat en wat kunnen we eraan doen?

15:30 – 15.45 Afsluiting

15.45 - 16:30 Borrel


P raktische info

Voor deelnemers wordt accreditatie aangevraagd. Om in aanmerking te komen voor accreditatie moet men de hele dag aanwezig zijn geweest.

De kosten voor bijwonen van de alumnidag bedragen € 80,- per persoon.

Afmelden kan kosteloos tot en met 16 februari 2024; bij afmelding na 16 februari is geen restitutie mogelijk.


I nfo over aanmelden

Aanmelden is mogelijk via de aanmeldbutton bovenaan de pagina. Je ontvangt een bevestiging van aanmelding in je mailbox.

Graag tot dan!

Ingrid van Zuilekom

Georganiseerd door

Verkoop beëindigd