Presentació d'evidències - Què funciona contra la pobresa infantil?

Presentació d'evidències - Què funciona contra la pobresa infantil?

Presentació de la 2a publicació del ‘Què funciona contra la pobresa infantil’, centrada en l’educació i l’atenció en la primera infància.

Por Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiq.

Fecha y hora

mié, 22 nov 2023 10:00 - 12:00 CET

Ubicación

Palau Robert

107 Passeig de Gràcia 08008 Barcelona Spain

Agenda

10:00 AM - 12:00 PM

Jornada - Què funciona contra la pobresa infantil

Acerca de este evento

La pobresa infantil és un dels reptes de la nostra societat. Condiciona la vida i els drets de molts nens, nenes i adolescents i, alhora, té un gran impacte en el conjunt de la societat.

Per contribuir des de l’evidència, i en el marc del projecte ‘Què funciona contra la pobresa? Àmbit Pobresa infantil’ presentarem la segona publicació, centrada en com l’educació i l’atenció en la primera infància poden sumar en l’objectiu d’erradicació de la pobresa. Seguidament en parlarem i debatrem amb persones expertes.

Data: 22 de novembre de 10 – 12.00h

Ubicació: Palau Robert (Sala Cotxeres) Passeig de Gràcia, 107 Barcelona

Organitzadors: Ivàlua, Departament d'Economia i Hisenda (Generalitat de Catalunya) i Unicef Comitè Catalunya

Context

En el primer número del Què funciona contra la pobresa infantil, es conclou que els efectes cognitius i no cognitius de l’educació infantil universal són especialment positius pels infants de famílies més desafavorides socioeconòmicament i en d’altres casos de situació de vulnerabilitat.

Aquest resultat és rellevant perquè la recerca més sociològica que s’ha fet sobre l’efecte redistributiu de l’educació infantil de primer cicle destaca que a la majoria de països europeus, les classes mitjanes i altes son les que utilitzen més aquests serveis en comparació a les rendes baixes. Aquest fenomen també succeeix a Catalunya, i és conegut a la literatura com l’efecte Mateu: qui contribueix més al sistema és qui rep més. En d’altres paraules, les famílies en risc de pobresa infantil són les que paradoxalment utilitzen menys l’educació infantil universal.

En aquest Què funciona, es vol entendre quina evidència internacional hi ha de les condicions estructurals i disseny(s) de la política (estimulació de la demanda o barreres burocràtiques, entre d’altres) que afavoreixen la utilització dels diferents serveis de l’educació infantil universal (per exemple les escoles bressol o espais familiars entre d’altres) per part de les famílies en risc de pobresa (sobretot les monomarentals i les d’origen migrant), i per tant, quin disseny i condicions redueixen o eliminen l’efecte Mateu, fent de la política una política redistributiva eficient que aconsegueix reduir la pobresa infantil.

Per tant, cal posar fil a l’agulla i articular polítiques públiques que abordin aquesta problemàtica de manera efectiva. I és en aquesta direcció que s’ha posat en funcionament el projecte Què funciona contra la Pobresa? Àmbit Pobresa infantil, amb l’objectiu de generar la millor evidència científica existent sobre allò que funciona per lluitar contra la pobresa infantil. Aquesta evidència, a partir de revisions sistemàtiques d’evidència, pretén ser una font de coneixement que es posa a disposició del disseny de política pública en aquest àmbit. Aquest és un projecte conjunt d’UNICEF Comitè Catalunya, el Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya i Ivàlua.

Objectius

  • Conèixer quins són els principals elements a tenir en compte per la implementació de programes d’educació infantil universal que siguin efectius a Catalunya, a partir d’aquells programes que hagin demostrat la seva efectivitat.
  • Afavorir la reflexió dels principals agents que treballen activament en educació infantil universal sobre com l’evidència en aquest àmbit els pot ser útil.

Públic objectiu

S’adreça a tècnics i decisors públics del món local, autonòmic i també a persones interessades en les polítiques de lluita contra la pobresa infantil provinents de les entitats socials i també recercadors provinents del món acadèmic.

-------------------------------------------PROGRAMA-----------------------------------------------

10.00 h Benvinguda

  • Esther Pallarols Llinàs, directora general de Pressupostos, Departament d’Economia i Hisenda
  • Jaume Lanaspa Gatnau, president d'UNICEF Comitè Catalunya

10.15 h Una revisió sistemàtica de les polítiques d’educació i atenció en la primera infància

  • Lara Maestripieri, investigadora Ramon i Cajal al Departament de Ciència Política i Dret Públic/Institut de Govern i Polítiques Publiques, UAB.
  • Llorenç Soler-Buades, investigador predoctoral de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques i del Departament de Ciència política de la UAB.

11.00 h Els principals repetes per una educació i atenció infantil que arribi a tothom: quin rol hi pot tenir l'evidència?

Hi participen:

  • Raquel Garcia Sevilla, directora general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa.
  • Alba Lanau Sánchez, professora investigadora Ramón y Cajal de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la UPF.
  • Maria Truñó Salvadó, consultora d'educació, infància i ciutat jugable i comissionada d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona 2019-2023.
  • Taula conduïda per Eloi Mayordomo Martínez, tècnic de la Unitat de Cicle de Vida. Servei de Convivència, Diversitat i Cicle de Vida de la Diputació de Barcelona. Membre del grup d’experts del projecte.

11.50 h Cloenda

  • Xavier Cuadras Morató, President d’Ivàlua

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

P OLÍTICA DE PRIVACITAT

La Política de Privacitat d’Ivàlua compleix amb el que es preveu en el Reglament (UE) 2016/679 de protecció de dades personals

Responsable: Institut Català d’Avaluació de Polítiques Publiques.

Finalitats: Gestió de les sol·licituds de participació a l'activitat de presentació de l'informe “Una revisió sistemàtica de les polítiques d’educació i atenció en la primera infància”, en el marc del projecte Què funciona contra la pobresa infantil. Realització de comunicacions electròniques relacionades amb aquest esdeveniment.

Legitimació: Consentiment de la persona interessada. La persona interessada pot retirar el consentiment en qualsevol moment, donant-se de baixa de la llista de subscripció.

Destinataris: Eventbrite, Inc.

Drets: Accedir, rectificar, suprimir i oposar-se, així com altres drets, tal i com s’explica a la Política de Privacitat del web d’Ivàlua.

Organizador

Les trobades professionals i de networking sobre la cultura de l’avaluació de polítiques públiques s’anomenen AvaluaVespres, una iniciativa d’Ivàlua en el marc de la Xarxa de professionals de l’avaluació per promoure l’intercanvi, el diàleg i el creixement dels professionals de l’avaluació.

Ventas terminadas