Åtgärdspanel
Processer för produktion av drivmedel via deoxygenerad bioolja
Öppet webbinarium via Teams med frågestund.
Tid och plats
Datum och tid
tis 3 maj 2022 01:00 - 02:00 PDT
Plats
Online
Eventdetaljer
NB! The webinar will be held in English.
För inblandning i dagens fossila drivmedel används främst etanol, FAME och HVO. Men en utökad användning av dem begränsas av kompatibiliteteten med fordonsflottan och tillgången på råvara.
Biooljor kan användas direkt i dagens raffinaderiindustri för bensin- och dieselproduktion med restbiomassa som råvara. Det ger kolvätebaserade drivmedel som kan distribueras i befintliga nät och som är kompatibla med nuvarande fordonsflotta.
Bioolja från snabb pyrolys, en välstuderad teknik, innehåller dock en större mängd syre vilket gör den instabil och olämplig för lagring eller längre transporter. Genom specifika metoder kan syret avlägsnas i pyrolysprocessen, men hur de bör utformas och integreras har det inte forskats så mycket på.
I en ny studie har hydrodeoxygenering, HDO, undersökts i syfte att utveckla och öka kunskapen om produktion av bioolja som lämpar sig väl för vidare uppgradering till drivmedel. Forskarna har gjort tekno-ekonomiska analyser av prestandan för olika möjliga processvägar och även studerat hur alternativen faller ut klimatmässigt i två olika scenarier.
Välkommen att lyssna på presentationen av resultaten!
Här kan du läsa mer om studien.
-----
Taggar
Om arrangören
Förnybara drivmedel och system är ett samverkansprogram mellan Energimyndigheten och f3 Svenskt kunskapscentrum för förnybara drivmedel.
Samverkansprogrammets syfte är att bidra med analyser som stöd till vetenskapligt underbyggda beslut, samt att öka systemförståelsen för hur hållbara förnybara drivmedel kan hjälpa till att nå transportsektorns klimatmål.