Webinarium: Gigekonomin, dataportabilitet & en inkluderande arbetsmarknad

Panelen Åtgärder och detaljer

Försäljning slutade

Event-information

Dela med dig av detta event

Tid

Plats

Plats

Online-event

Beskrivning av evenemanget
Hur omdömen från plattformar i gigekonomin kan bidra till en mer inkluderande arbetsmarknad som stärker giggaren.

Eventdetaljer

Arbetsförmedlingen / Jobtech Development bjuder in till ett webinarium om hur plattformar i gigekonomin kan bidra till en mer inkluderande arbetsmarknad som stärker giggaren. Under webinariet hör ni Lisa Hemph från Jobtech development, Martijn Arets som driver projekt om gigekonomin i Nederländerna, samt Timm Teubner, professor på Berlins tekniska universitet, och Jeroen Meijerink, vid University of Twente. Webinariet kommer att hållas på engelska.

Arbetsförmedlingen / Jobtech Development undersöker tillsammans med flera nationella och internationella aktörer frågan om dataportabilitet i gigekonomin och vilka möjligheter plattformsekonomin och gigekonomin skapar för en förbättrad matchning på arbetsmarknaden.

Projektet syftar till att fokusera på hur de omdömen och betyg som används inom gigekonomin kan bidra till en mer inkluderande arbetsmarknad som stärker giggaren.

Projektet syftar undersöka följande områden:

  1. Gigdata och mervärdet för giggaren
  2. Portabilitet: mervärde och villkor (bland annat standarder)
  3. Skalbarhet: hur kan mätningen av omdömen skalas upp på ett sådant sätt att det förblir hanterbart och inte försämrar giggarens välbefinnande?
  4. Kontinuitet: skydd av data och giggarens autonomi

Om webinariet

Under webinariet kommer ni att få lyssna till Martijn Arets som driver ett projekt i Nederländerna utifrån ett ekosystemperspektiv som inkluderar plattformar, fackförbund, beslutsfattare, forskare, arbetsmarknadsexperter, arbetsförmedlingar, m.fl.

Timm Teubner, professor på Berlins tekniska universitet kommer att prata om sin forskning inom området "Trust in Digital Services" där han bland annat undersöker hur giggare kan flytta sin omdömesdata mellan plattformar. Hans forskning tittar närmare på frågor som: "Förbättrar omdömen från andra plattformar kundens förtroende? Och vilken påverkan har medflyttade omdömen på en giggares online-profil?"

Jeroen Meijerink (University of Twente) kommer att presentera resultat från sin forskning kring hur plattformar ser på dataportabilitet i gigekonomin och vilka villkor som gäller för detta.

Agenda

09:20 - Det virtuella rummet öppnar

09:30 - Lisa Hemph (Jobtech Development / Arbetsförmedlingen) önskar välkommen och berättar varför vi är här och vad målet med webinariet är

09:40 - Kort introduktion av Martijn Arets: kontexten för webinariet

09:55 - Timm Teubner (Technical University of Berlin) genom live-stream: Timm har skrivit ett antal forskningsartiklar om påverkan av dataportabilitet av omdömen inom e-handel och delningsplattformar

10:15 - Jeroen Meijerink (University of Twente) presenterar resultaten av research om hur plattformar ser på dataportabilitet av omdömen och vilka villkor som gäller (följt av en Q&A)

10:50 - Paus

11:00 - Martijn Arets delar med sig av forskningsresultat

11:20 - Diskussion och frågor från deltagarna

11:45 - Feedback

11:55 - Lisa Hemph avslutar

En del av Giglab Sverige

Webinariet görs som en del i arbetet med Giglab Sverige som är ett gemensamt projekt med mål att skapa underlag ur flera perspektiv som beslyser vilka utmaningar som finns inom gigekonomin i Sverige idag. Inom Giglab Sverige välkomnas giggare, plattformsföretag, företag, myndigheter och politiker för att gemensamt dela sina perspektiv och fortsätta arbetet mot en hållbar gigekonomi. Mer finns att läsa på www.giglabsverige.se

Tid

Plats

Online-event

Spara detta event

Händelse sparad