Új trendek a divatiparban - fenntartható és személyre szabott?

Actions and Detail Panel

Sold Out

Event Information

Share this event

Date and time

Location

Location

Európa Pont

Lövőház utca 35.

1024 Budapest

Hungary

View Map

Event description
Online vásárlás, fast fashion, fenntartható márkák, tudatos vásárlók és greenwashing a divatban.

About this event

Új év, új ruhatár? Vagy új év, új divat? A divatiparban számos fontos változás ment végbe az elmúlt években. Az online vásárlás a járvány ideje alatt népszerű időtöltéssé vált, ugyanakkor az éghajlatváltozás arra késztet minket, hogy inkább tartósabb alapdarabokat szerezzünk be, újabb fast fashion kollekciók helyett. Hogyan lehet egy márka fenntartható? Milyen a tudatos vásárló? Minikonfereciánkon ehhez hasonló izgalmas kérdésekre keresünk együtt válaszokat.

A divat mindig trendi, így a mai napig sokakban megfogalmazódik a gondolat, hogy szeretnének a szakmában elhelyezkedni, akár saját márkát indítani. Arról is fogunk beszélni, hogy ennek milyen kihívásai vannak, mind környezetvédelmi, mind gazdasági szempontból. Előadóink között lesz divattervező, közgazdász és divatcégnél vezető pozíciót betöltő is. A változó vásárlói igényekkel, a fenntarthatósággal, és a greenwashing jelenséggel kiemelten foglalkozunk majd. 

Vendégeink: Szentesi Réka (tanszékvezető, Mod’Art), Bata-Jakab Zsófia (Magyar Divat és Design Ügynökség), Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia (Magyar Könnyűipari Szövetség, Óbudai Egyetem), Csalár Bence (divatújságíró), Kudron Anna (Pinkponilo), Nemes Natália (Noha Stúdió), Szarvas Valentin (VALENTIN SZARVAS), Váczi Rozi (Matyodesign)

Az esemény házigazdája: McMenemy Márk.

---

Részletes program

17.00 Köszöntő

17:10-17:25 Szentesi Réka (társadalomtörténész, divatkutató) előadása: A jelenben íródó múlt: a 21. század kihívásai a divattörténész szemével

Hogyan lesz és milyen típusú divattörténeti állomás a jelenlegi hazai divat, azon belül is a fenntarthatóságra törekvő márkák?

17:30-18:25

1. Kerekasztal-beszélgetés: Milyen szakmai segítségre számíthatnak a hazai márkák az új gazdasági helyzetben a fenntarthatóság terén?

előadók: Bata-Jakab Zsófia (Magyar Divat és Design Ügynökség), Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia (Magyar Könnyűipari Szövetség)

moderátor: Gyárfás Dorka

Hogyan tudnak piacra lépni ma kis márkák és hogyan lehet őket ebben hatékonyan segíteni? Érdemes-e a fenntarthatóságra fókuszálniuk? Van-e erre közös stratégiájuk az országos szervezeteknek?

18:30-18:45 Csalár Bence (divatújságíró) és Kudron Anna (Pinkponilo) előadása:

Nem minden fenntartható, ami lokális?

18:50-19:50

2. Kerekasztal-beszélgetés: Budapesti tervezők itthon és Európában: önkép és jövőkép a divatiparban

előadók: Mérő Péter (MERO), Nemes Natália (Noha Stúdió), Szarvas Valentin (VALENTIN SZARVAS), Váczi Rozi (Matyodesign)

moderátor: Gyárfás Dorka

Most is elindítanák márkáikat a tervezők? Hol látják helyüket az európai divatiparban? Ismerik, segítik egymást a hazai márkák?

A különböző fogyasztási és termelési szokások közvetetten, illetve közvetlenül is hatnak egyrészt az erőforrásfelhasználásra, másrészt a társadalomra és a környezetre, ezáltal befolyással bírnak a fenntarthatóságra is. Európában évi 2,5 milliárd tonna hulladékot termelünk. Épp ezért az Európai Unió felismerte, hogy korszerűsítenie kell jogszabályait, hogy ösztönözze az átállást a környezetszennyező és pazarló lineáris gazdaságról az úgynevezett körkörös gazdaságra. Általános EU-s probléma a fiatalok és pályakezdők munkaerőpiaci integrációja, versenyképességük hatékony növelése, ez ugyanígy igaz a textil- és divatiparra. Érdemes foglalkozni a kérdéssel, hiszen ezek az iparágak jellemzően az SME szektorra épülnek, nagyságrendileg 95% kis- és középvállalkozás: tehát a potenciál megvan, a rugalmasság és innováció lehetséges.

---

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött és védettségi igazolvánnyal látogatható. Az eseményen maszk viselése kötelező.

Az esemény megtekinthető személyesen az Európa Pontban, illetve online a https://www.facebook.com/europapont/ oldalon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján.

Share with friends

Date and time

Location

Európa Pont

Lövőház utca 35.

1024 Budapest

Hungary

View Map

{ _('Organizer Image')}

Organizer Európa Pont

Organizer of Új trendek a divatiparban - fenntartható és személyre szabott?

Az Európa Pont az Európai Unió közösségi tere Budapesten, melyet az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája tart fenn. Izgalmas találkozóhely, ahová mindenki szívesen tér be. A szakmai programok mellett az Európai kultúra házaként is működik, egyszerre szól kultúráról, érdekes hírekről és komolyabb témákról.

Save This Event

Event Saved