TU/e Docentendag Natuurkunde en Electrical Engineering 2023

TU/e Docentendag Natuurkunde en Electrical Engineering 2023

Actions and Detail Panel

Free

Date and time

Location

De Zwarte Doos

2 Den Dolech

5612 AZ Eindhoven

Netherlands

View map

Een dag vol inspiratie, verwondering en vakdidactiek in samenwerking met de experts van de ESoE. Foto: Odette Beekmans

About this event

Verdere informatie over het programma volgt tzt. De opzet zal vergelijkbaar zijn met de laatste docentendag. Zie het programma van de laatste editie hieronder:

Het thema van de 2022 editie was “Licht: van Quantum naar Energie”

12:30 uur – 13:00 uur: ontvangst met koffie en thee

Ontvangst in de Zwarte doos, Den Dolech 2, TU terrein, Eindhoven

13:00 uur – 14:00 uur: lezing Mark Bentum: Space based radio astronomy – the next challenge

Nederland staat al decennia lang aan de wereldtop van de sterrenkunde. Vooral op instrumentatie gebied, onder andere met de Westerbork radiotelescoop en met LOFAR. Toch is er nog steeds een frequentiegebied wat nog nooit is waargenomen, het gebied onder de 15 MHz. Signalen uit het Heelal worden namelijk tegen gehouden door onze atmosfeer en zijn daardoor dus niet waarneembaar op Aarde. Juist dit frequentiegebied kan ons iets leren over het hele vroege Heelal en over exoplaneten. We moeten dus de ruimte in! In deze presentatie zal Mark de wetenschappelijke mogelijkheden in detail bespreken, alsmede hoe ze dit instrument willen gaan realiseren.

14:15 uur – 15:15 uur: 1e ronde workshops

Je kunt op de dag zelf kiezen uit de volgende workshops. Een beschrijving per workshop staat aan het einde van het programma.

  1. Future-proof onderwijs in de brainportregio: een challenge
  2. Quantum onderwijs: toegankelijk voor iedereen
  3. Quantumlab
  4. Electrical Engineering in de klas
  5. Labtour fotonica
  6. Loopbaanmogelijkheden: van klinische fysica tot fusie
  7. Stargazing Live! Live wetenschappelijke data in het mobiel planetarium

15:15 uur – 15:45 uur: pauze

15:45 uur – 16:45 uur: 2e ronde workshops

17:00 uur – 18:00 uur: lezing Vincent Icke: Reisbureau Einstein.

Vincent Icke (1946) is hoogleraar theoretische astrofysica aan de Universiteit Leiden, beeldend kunstenaar en publicist. Zijn boek ‘Reisbureau Einstein’ gaat over de mogelijkheid leven buiten onze planeet te vinden. Voor wie de aarde even voor gezien houdt en een kijkje wil nemen voorbij de sterren.

18:30 uur – 20:00 uur: maaltijd en netwerken in Café De Zwarte Doos.

Een korte beschrijving van de verschillende workshops:

1. Future-proof onderwijs in de brainportregio: een challenge

Challenge based learning is een belangrijk onderwijsconcept binnen de TU/e: er wordt geleerd door samen aan uitdagingen problemen uit de echte wereld op te lossen, waarbij niet alleen kennis van belang is, maar ook vaardigheden en attitude. In deze workshop gaan we het gesprek aan hoe we dit vorm zouden kunnen geven in de middelbare school context en welke plek dit kan hebben binnen het natuurkunde onderwijs.

2. Quantum onderwijs: toegankelijk voor iedereen

De afgelopen jaren heeft Tim Bouchée (PhD kandidaat ESoE) onderzoek gedaan naar manieren waarop je de wonderlijke quantum wereld kan onderwijzen aan leerlingen op de middelbare school. In deze workshop deelt Tim inzichten van zijn onderzoek. Je krijgt verschillende tips en tricks waarmee je dit onderwerp toegankelijk kan maken voor alle leerlingen.

3. Quantumlab

Ieder jaar in de periode van februari tot maart kunnen 6-VWO leerlingen zelf ontdekken hoe bijzonder en mooi de Quantum wereld in elkaar steekt in het Quantumlab op de TU/e campus. Tijdens deze werkgroep kunt u kennis maken met deze experimenten.

4. Electrical Engineering in de klas

Electrical Engineering is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Elektriciteit en magnetisme worden op alle mogelijke manieren gebruikt voor het verwerken en transporteren van informatie en energie. Denk aan je smartphone, 5G en terabit glasvezelnetwerken, maar ook aan een smart grid voor geavanceerde energiedistributie. Tijdens deze workshop ga je zelf aan de slag met een leuke toepassing in EE die je nieuwe inspiratie zal geven voor je eigen lessen.

5. Labtour fotonica

Maak kennis met de verschillende fotonica labs in Flux. In kleine groepjes zullen verschillende onderzoeksruimtes van zowel Electrical Engineering als Applied Physics worden bezocht.

6. Loopbaanmogelijkheden: van klinische fysica tot fusie

Een kijkje in de keuken bij drie oud leerlingen van Paul Neuraij (voormalig aansluitdocent applied physics) die inmiddels op zeer verschillende plekken werkzaam zijn. Een mooie mix van werken in het onderzoek (fusie), in het bedrijfsleven (Prodrive) en de medische wereld (klinische fysica).

7. Stargazing Live! Live wetenschappelijke data in het mobiel planetarium

Het mobiel planetarium van NOVA geeft gastlessen over sterrenkunde op basisscholen en middelbare scholen. Met ons nieuwe programma "Stargazing Live!" brengen we (semi-)live data van wetenschappelijke telescopen de klas in. Met onze show maken we een directe link tussen wetenschap en het curriculum van de HAVO en VWO bovenbouw. Een interactieve workshop met ruimte voor discussie.

TU/e Docentendag Natuurkunde en Electrical Engineering 2023 image

Share with friends

Save This Event

Event Saved