Veranderend Klimaat: Kans of Bedreiging voor de Stad?

Venster Acties

De verkoop sluit binnenkort

Veranderend Klimaat: Kans of Bedreiging voor de Stad?

INSPELEN OP STORTBUIEN EN HITTEGOLVEN IN DEN HAAG. HOE DOEN WE DAT VANUIT ZES VERSCHILLENDE PERSPECTIEVEN?

Door D66 Den Haag

Waar en wanneer

Datum en tijd

za. 3 jun. 2023 12:30 - 18:00 CEST

Locatie

Beeld en Geluid Den Haag 82 Zeestraat 2518 AD Den Haag Netherlands

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Agenda

Inloop met koffie en thee (vanaf 12:30)


Deelnemers krijgen een button met hun naam, rol en organisatie.

1:00 PM - 1:05 PM

Start programma

Evita Rozenberg


Welkom door de dagvoorzitter: Evita Rozenberg. Evita is kersvers Statenlid voor D66 Zuid-Holland en beleidsadviseur voor de VN Waterconferentie 2023.

1:05 PM - 1:10 PM

Urgentie en aanleiding

Marieke van Doorn


Door Marieke van Doorn, fractievoorzitter D66 Den Haag. Zij licht toe waarom D66 Den Haag voor het thema Klimaatadaptatie heeft gekozen en de stad uitnodigt om mee te denken en doen op dit onderwerp.

1:10 PM

Keynote: Klimaatadaptieve Stadsontwikkeling

Dr. Ted Veldkamp


Dr. Ted Veldkamp, Lector Klimaat en Water bij de Hogeschool Rotterdam deelt haar visie op de noodzaak tot klimaatadaptatie van steden en de uitdagingen die daarbij op onze stad afkomen.

1:30 PM - 1:40 PM

Verplaatsing naar deelsessies ronde 1

1:40 PM - 2:25 PM

Klimaatadaptatie & Bouwen

Eva Stache

Hiltrud Pötz

Joren Noorlander


`Hoe ontwikkelen we de gebouwde omgeving in de stad rekening houdend met een veranderd klimaat? Met architect en onderzoeker Eva Stache (TU Delft) over hittestress, wateroverlast en de rol van beplan...

1:40 PM - 2:25 PM

Klimaatadaptatie & Gezondheid

Kevin Raaphorst

Demi van Wijk

Iris Haverkort


Hoe kan klimaatadaptatie bijdragen aan een betere gezondheid van stadsbewoners? Met Kevin Raaphorst, onderzoeker aan de Radboud Universiteit en projectleider BENIGN: een onderzoeksconsortium voor Kli...

2:25 PM - 2:35 PM

Verplaatsing naar deelsessies ronde 2

2:35 PM - 3:20 PM

Klimaatadaptatie & Onderwijs

Martine Rutten

Femke Bergisch

Caroline Verduin


Hoe wordt de toekomstige Haagse beroepsbevolking klimaatadaptief? Met Martine Rutten, werkzaam bij The Green Village van Delft University, en Femke Bergisch, docent Urban Design van het meest Duurzam...

2:35 PM - 3:20 PM

Klimaatadaptatie & Biodiversiteit

Menno Weverling

Dennis Groenewold

Joop Spijker


Hoe kan klimaatadaptatie biodiversiteit in de stad vergroten? Met Menno Weverling, groene en duurzame stadshovenier over integrale aanpak van klimaatadaptatie en vergroten biodiversiteit bij grote st...

3:20 PM - 3:50 PM

Koffie en theepauze

3:50 PM - 4:35 PM

Klimaatadaptatie & Economie

Rob de Wit

Rogier Krabbendam

Andrew van Esch


Hoe kunnen bedrijven in Den Haag bijdragen aan klimaatadaptatie? Met Rob de Wit, strategisch adviseur Provincie Zuid-Holland en kwartiermaker 'Werklandschappen van de Toekomst' en met Rogier Krabbend...

3:50 PM - 4:35 PM

Klimaatadaptatie & Participatie

Bram Heijkers

Manon Tiessink

Yousef Assad


Hoe betrekken we inwoners bij klimaatadaptatie en voorkomen we kansenongelijkheid? Met Bram Heijkers, directeur Platform Stad en ervaringsdeskundige op het gebied van participatieprojecten en Manon T...

4:35 PM - 4:45 PM

Verplaatsen naar grote zaal voor plenaire sessie

4:45 PM - 5:15 PM

Paneldiscussie ter afsluiting

Yousef Assad

Alex Ouwehand

Hiltrud Pötz


We sluiten af met een panel onder leiding van moderator Evita Rozenberg, met daarin Hiltrud Pötz van Atelier Groenblauw, Alex Ouwehand, directeur Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, en Yousef Ass...

5:15 PM - 6:00 PM

Nazit met een drankje

Over dit evenement

  • 5 uren 30 minuten
  • eTicket voor mobiel

Klimaatadaptatie: Kans of Bedreiging?

Het klimaat verandert, er komen hete periodes, stortbuien en een zeespiegelstijging op de stad af. Hoe gaan we daar mee om? Over deze vraag organiseert D66 Den Haag op zaterdag 3 juni een Stadscongres in Museum Beeld & Geluid. Het gaat een inspirerende middag worden! Vanuit verschillende perspectieven, van bouwen tot gezondheid en van participatie tot onderwijs, en met denkers en doeners, gaan we plenair en in deelsessies ideeën oogsten en knelpunten benoemen. Kersvers Statenlid Evita Rozenberg is daarbij onze dagvoorzitter.

Wij nodigen u van harte uit om samen met vertegenwoordigers uit de hele stad - ondernemers, onderwijsinstellingen, bewonersvertegenwoordigingen en maatschappelijke organisaties - Den Haag te helpen voorbereiden op een duurzame en klimaatadaptieve toekomst.

De middag wordt ingeleid door Dr. Ted Veldkamp, Lector Klimaat en Water bij Hogeschool Rotterdam. Zijj geeft ons haar visie op de noodzaak om de stad klimaatadaptief te maken. Vervolgens gaan we in zes subsessies gezamenlijk in op vragen als: hoe betrekken we inwoners van de stad bij klimaatadaptatie? Dat doen we met Manon Tiessink, conceptontwikkelaar bij Urban Sync en met Bram Heijkers, directeur Platform Stad en motor achter vele participatietrajecten en burgerberaden.

We spreken met architect Eva Stache van TU Delft over de effecten van groen op hitte en wateroverlast en laten ons inspireren door Hiltrud Pötz van Atelier Groenblauw over de vraag hoe we de bouwopgave kunnen combineren met klimaatadaptatie.

Hoe maken we de stad klimaatadaptief en verbeteren we tegelijkertijd de biodiversiteit? Joop Spijker, Onderzoeker beheer stedelijk groen bij Wageningen Environmental Research en duurzame hovenier Menno Weverling, die vele groenprojecten voor woningbouwcorporaties deed, delen hun inzichten.

Rogier Krabbendam, directeur Public Affairs van werkgeversorganisatie VNONCW-West, gaat in gesprek over de effecten van groene, klimaatadaptieve bedrijventerreinen op de Haagse economie met Rob de Wit, kwartiermaker 'Werklandschappen van de Toekomst' en strategisch adviseur bij de provincie Zuid-Holland.

Femke Bergisch, docent Urban Design van het meest Duurzame MBO van Nederland in 2022, verkent met Martine Rutten, werkzaam bij The Green Village van Delft University, de vraag hoe we de beroepsbevolking van Den Haag kunnen voorbereiden op klimaatadaptatie.

Met Kevin Raaphorst, onderzoeksleider van BENIGN, een onderzoekconsortium dat de relatie tussen klimaatadaptatie en gezondheid onderzoekt, gaan we ontdekken hoe een veranderd klimaat onze gezondheid beïnvloed en hoe we daar in de stad op kunnen inspelen. Iris Haverkort van IVN Natuureducatie legt daarbij de relatie tussen natuur en gezondheid.

De opbrengsten van de subsessies zullen we onder leiding van Evita bespreken met een panel waarin Hiltrud Pötz van Atelier Groenblauw, Alex Ouwehand van Natuur-en Milieufederatie Zuid-Holland en onze eigen Yousef Assad, raadslid voor duurzaamheid en klimaat.

Kortom, een interessante dag voor iedereen die geïnteresseerd is in een duurzame en klimaatadaptieve toekomst van Den Haag. Wij rekenen op uw komst!

Over de organisator

Georganiseerd door
D66 Den Haag
De verkoop sluit binnenkort