Gratis

Seminarie Domestic Offset Projects via Natuurontwikkeling in Vlaanderen 26...

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Vlaamse Overheid

Ferrarrisgebouw-lokaal 0G20

Koning Albert II laan 20

1030 Brussel

Belgium

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Eind 2015 werd de Paris Agreement aangenomen en voor de eerste keer in dit soort internationale overeenkomsten, werd natuurbehoud en –ontwikkeling als een belangrijke factor aangewezen in het klimaatbeleid. Het is een erkenning van het feit dat ecosystemen het vermogen hebben om bij te dragen aan de stabilisering van het klimaat.

Het optimaliseren van deze ecosysteemdienst zou vergoed kunnen worden via "Offset Projects" (emissiereductieprojecten), waarbij een partij A, een partij B betaalt om broeikasgasemissies te reduceren, en in ruil hiervoor partij A de emissiereductie die door partij B tot stand werd gebracht, mag claimen. Voor dergelijke compensatie wordt vandaag met buitenlandse emissiereductieprojecten gewerkt. In theorie belet niets dat men voor de compensatie op binnenlandse emissiereductieprojecten beroep zou doen: we spreken dan van "domestic offset projects" of kortweg "DOP’s".

Dergelijke DOP’s bestaan vandaag nog niet in Vlaanderen. Daarom heeft het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid Landmax de opdracht gegeven om de haalbaarheid van een programma voor domestic offset projects via natuurontwikkeling (N-DOP’s) in Vlaanderen te onderzoeken. N-DOP’s betreffen onder meer projecten rond bosuitbreiding, veenherstel- en vernattingsprojecten.

Deze opdracht zit inmiddels in de afrondende fase en wij nodigen u graag uit op dit seminarie, waarin de resultaten worden toegelicht.


Programma:

13u45: Welkom koffie

14u00: Verwelkoming en situering van de studie

14u15: Voorstel voor een Vlaams N-DOP-systeem

15u00: Pauze

15u20: N-DOP inkomsten voor uw vernattings- en bebossingsprojecten: 2 business cases

15u50: Q&A

16u20: Kenmerken van een N-DOP-pilot?

16u35: Slotwoord ANB


Voor wie is dit seminarie bedoeld?

− Publieke of private organisaties die hun broeikasgasemissies willen compenseren via natuurgerichte emissiereductieprojecten in Vlaanderen.

− Publieke of private organisaties die op zoek zijn naar een extra inkomstenstroom om bijkomende bebossings- of vernattingsprojecten te realiseren.Praktisch

Wij nodigen u graag uit voor dit informatief seminarie op 26 oktober 2017 (14-17u).

Locatie:

Vlaamse Overheid

Ferrarrisgebouw-lokaal 0G20

https://www.vlaanderen.be/nl/vlaamse-overheid/graaf-de-ferrarisgebouw

Koning Albert II laan 20

1030 Brussel

Gezien het aantal plaatsen beperkt is, wordt uw inschrijving pas definitief nadat u van ons een bevestiging ontvangen heeft. Voor verdere vragen omtrent het seminarie: dominique.cornelissen@landmax.be

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Vlaamse Overheid

Ferrarrisgebouw-lokaal 0G20

Koning Albert II laan 20

1030 Brussel

Belgium

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen