Pelgrimstocht: Via Brabantica: Grimbergen naar Brussel (20km)

Pelgrimstocht: Via Brabantica: Grimbergen naar Brussel (20km)

Venster Acties en details

€ 20

Datum en tijd

Locatie

Abdij van Grimbergen

Kerkplein 1

1850 Grimbergen

Belgium

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Geen refunds

Vertragen naar 4km/u?

Over dit evenement

Programma Grimbergen-Brussel | 20km

We ontmoeten elkaar aan de Norbertijnenabdij van Grimbergen. Makkelijk te bereiken met de lijnbus uit Brussel Noord.

We wandelen langs de vijver van het Prinsenkasteel, waar we de eerste St Jacobsschelpen kunnen vinden om daarna verder te wandelen richting Strombeek. Al snel zien we in de verte de bollen van het Atomium, met zijn 102 m hoogte: het symbool van Brussel. Dit is ook de plek waar we zullen lunchen (zelf mee te brengen), vlak aan de rand van het park van Laken.

Via de orthodoxe Sint-Annakapel wandelen we naar de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Laken. In deze kerk ligt de koninklijke familie begraven. Het kerkhof is een waardig Brussels Père-Lachaise.

Via een multiculturele straat in Schaarbeek, waar we in een theehuis even halt houden trekken we naar het centrum van Brussel en bezoeken de St.-Michiels- en St.- Goedelekathedraal waar we op een van de zuilen van het schip, tussen de andere apostelen, een marmeren beeld van Sint-Jacob herkennen (1650 L. Faydherbe).

We volgen de bronzen Jacobsschelpen ingebed in de straten richting de Grote Markt, hier konden vroeger de pelgrims in hun onderhoud voorzien dankzij nabij gelegen hallen (lakenhallen, broodhuis, kiekenmarkt, kaasmarkt. Daarna houden we even halt bij Café St Jacques nabij de Kolenmarkt. Vervolgens vinden we details terug van de pelgrims (schelp, hoed, schoudertas) op het portaal van de O.L.V. van Goede Bijstand, deze instelling diende om onderdak te bieden aan pelgrims en arme reizigers.

We volgen verder de schelpen naar de Kapellekerk nabij de Zavel. Via de Hoogstraat wandelen we richting de Hallepoort, waar een granieten beeld te zien is dat eer betuigt aan de pelgrims. Vandaar is het nog een klein kwartier stappen naar het Zuidstation.

Eenmaal men Brussel gepasseerd is, wachten er nog 2200 km tot Compostela.

Afbeelding van Pelgrimstocht: Via Brabantica: Grimbergen naar Brussel (20km)

Delen met vrienden