De volgende stap in ontwerpgericht onderzoek: congres en boekpresentatie

Venster Acties

Early access

De volgende stap in ontwerpgericht onderzoek: congres en boekpresentatie

Wil je je nieuwste inzichten opdoen over ontwerpgericht onderzoek in de sociale context, kom dan naar het congres van de DSRG

Door Design Science Research Group

Waar en wanneer

Datum en tijd

ma. 5 jun. 2023 11:00 - 18:00 CEST

Locatie

De Nieuwe Bibliotheek 101 Stadhuisplein 1315 XC Almere Netherlands

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Over dit evenement

  • 7 uren
  • eTicket voor mobiel

Inleiding 

In 2011 lanceerden wij ons Handboek Ontwerpgericht Wetenschappelijk Onderzoek. Dit veelgelezen handboek over het doen van ontwerpgericht onderzoek in de sociale context is geheel vernieuwd! Het handboek is een initiatief van de Design Science Research Group, een community of practice van onderzoekers die belangstelling hebben voor de methodologie van ontwerpgericht onderzoek. Samen leren we over deze manier van onderzoek doen en ontwikkelen we de methodologie verder.

Boekpresentatie

Op maandag 5 juni 2023 wordt de tweede geheel herziene druk gelanceerd van het Handboek Ontwerpgericht wetenschappelijke onderzoek: onderzoek met impact bij Boom Uitgeverij. In de afgelopen tien jaar is het methodologisch vakgebied sterk ontwikkeld en nu is de laatste stand van inzichten en ervaringen samengebracht in een tweede druk van het handboek onder redactie van Koen van Turnhout, Daan Andriessen en Petra Cremers.  Het nieuwe handboek, diept de methodologie verder uit en bevat veel nieuwe handzame tips en modellen.

Congres

Op maandag 5 januari 2023 vindt een derde lustrum congres van de DSRG plaats waar een groot aantal auteurs een workshop verzorgt. Actuele methodologische vraagstukken over iteraties, participatie en modellen voor het rapporteren van ontwerpkennis komen in de workshops aan bod. Daarnaast is er aandacht voor het structureren van ontwerpgericht onderzoek, de interactie tussen kennisontwikkeling en ontwerpen en ontwerponderzoek in het onderwijs. Het congres vindt dit keer plaats in Almere. Deze new town - groeikern – is 50 jaar geleden op de tekentafel ontworpen en nog steeds niet voltooid. Met bijna 40 duizend nieuwe woningen te bouwen voor 2030 is Flevoland een provincie waar ontwerp-uitvoering-bijstelling-herontwerp dagelijkse kost is. Bij de start van het congres gaan we verkennen op waaraan de 7 Almere Principles - de ontwerpprincipes waarmee de stad is gebouwd – kunnen worden herkend. Kenniscentrum Maatschappelijke Innovaties Flevoland van Hogeschool Windesheim in Almere en bestuursleden Josephine Lappia en Evelien van Rij zijn voor dit congres jullie hosts.

Voor meer informatie over de Design Science Research Group kijk op onze website. Het volledige programma zal op die site worden gepubliceerd.

Agenda

11:00 AM - 11:30 AM

Inloop

11:30 AM - 11:45 AM

Start congres & kick off werksessie

11:45 AM - 12:30 PM

Werksessie: City as Text


Onderzoek in Almere Stad aan de hand van een verwonderende ontwerpvraag (stadswandeling).

12:30 PM - 1:15 PM

Lunch

1:15 PM - 1:45 PM

Terugkoppeling van de bevindingen

12:45 PM - 2:15 PM

Keynote: wat is nieuw in het handboek?

2:30 PM - 3:15 PM

Workshop Ronde 1

3:30 PM - 4:15 PM

Workshop Ronde 2

4:30 PM - 5:00 PM

Plenaire afsluiting

Over de organisator

Vanaf € 127,01