TCLoc 5 Enschede: Enschede Textielstad & de Museumfabriek

Event Information

Share this event

Date and Time

Location

Location

Enschede

Enschede

Netherlands

View Map

Refund Policy

Refund Policy

No Refunds

Event description

Description

TCL duurzame weverij Enschede Textielstad

Zaterdag 9 februari 2019, 10.00-12.00 uur
Kneedweg 35, 7511 CB Enschede
tel.nr.: +31 (0)6 51678412
Maximale groepsgrootte 10 personen (evt 2 of 3 groepen)

NB * In verband met de aanwezigheid van trappen is dit TCL (werk)bezoek helaas niet toegankelijk voor rolstoelen.

09:45 – 10:15 Ontvangst met koffie en thee
10:15 – 10:45 Presentatie van Annemieke Koster. Introductie van
Enschede Textielstad en haar beweegredenen om een duurzame weverij te starten.
10:45 – 11:15 Rondleiding door de weverij
11:15- 12:00 Workshop duurzame materialen. Annemieke zal aan de hand van diverse voorbeelden alles vertellen over duurzame grondstoffen voor textiele materialen.

Gerecycled textiel van Enschede Textielstad
Enschede Textielstad is een duurzame weverij waar met lokale en gerecyclede garens duurzame stoffen voor mode en interieur worden geproduceerd. De weverij is in 2014 opgericht met het doel kennis over textielproductie te behouden en duurzame materialen toegankelijk te maken voor iedereen.

Van afval tot garens
Al onze stoffen zijn gemaakt van gerecyclede grondstoffen, waaronder gerecycled denim en gerecyclede werkkleding. Het textielafval wordt in smalle reepjes gesneden, gekaard tot vezels en vervolgens tot lont gemaakt, waarvan garens kunnen worden gesponnen.

Industriële productie van duurzaam textiel
In onze industriële weverij gebruiken we de gerecyclede garens om mode- en interieurstoffen te produceren. Op onze schietspoelgetouwen kunnen we de karakteristieke ‘selvedge’ stoffen produceren, grotere batches maken we op grijper weefgetouwen. Of je nu 10 of 10.000 meter bij ons bestelt; we maken altijd speciaal voor jou de stof in onze fabriek in Enschede.

De stoffen van Enschede Textielstad worden niet bijgeverfd, de stof krijgt haar kleur door de gerecyclede vezels in de garens. Hiermee wordt een enorme besparing van water en chemicaliën gerealiseerd. Los van het feit dat we bijverven helemaal niet nodig vinden, besparen we een hoop water en chemicaliën op deze manier, omdat het verven van stoffen één van de meest milieubelastende processen is in de productie van textiel.

We verlagen onze milieu-impact nog meer door op aanvraag te produceren. Hierdoor voorkomen we onverkochte voorraden en zijn we bovendien nog beter in staat in te spelen op de specifieke wensen van onze afnemers.

De Museumfabriek*( voorheen Twentse Welle), Enschede

Zaterdag 9 februari 2019, 13.00 – 15.00 uur
Het Rozendaal 11, 7523 XG Enschede
tel.nr. 053 - 2012099

NB * Museumjaarkaart meebrengen!

Bent u niet in het bezit van een museumkaart dan koopt u bij de kassa een entreekaartje.

13.00 - 13.45 Ontvangst met een lunch, waarin Astrid Hage (collectiebeheer en oud- bestuurslid van de Textielcommissie) de Museumfabriek introduceert en een toelichting geeft op de Makerspace.

14.15 – 15.00 In het tweede deel wordt De Tijdelijke Textieldrukkerij bezocht en volgt een korte hands-on workshop in de Makerspace.

Oude textielambachten en de allernieuwste technieken voor het bedrukken en verven van textiel smelten samen in De Tijdelijke Textieldrukkerij, een tentoonstelling en een textielwerkplaats in één. In de tentoonstelling, die gaat over het verfraaien van textiel door middel van verven en bedrukken, worden in samenwerking met de Textiel Factorij Amsterdam ontwerpen van Nederlandse kunstenaars getoond. Daarnaast zijn prachtige objecten uit de textielcollectie van De Museumfabriek te zien.

In Het Textielarchief worden meer dan 10.000 textielstalen en dessinontwerpen uit de collectie van De Museumfabriek digitaal gepresenteerd. Bovendien wordt voor het eerst een verfboekje uit 1794, met historische verfrecepten, tentoongesteld.

Meedoen in De Makerspace
In de Makerspace, die geheel is ingericht als textielwerkplaats, kan iedereen - jong en oud, ervaren en onervaren - aan de slag met bijzondere verf- en druktechnieken.

www.demuseumfabriek.nl

Date and Time

Location

Enschede

Enschede

Netherlands

View Map

Refund Policy

No Refunds

Save This Event

Event Saved