RM50 – RM90

Senang Bitcoin 101: 'Hands-on' Tunai BEBAS VIRUS & Teknologi Industri 4.0

Event Information

Share this event

Date and Time

Location

Location

Pusat Internet Desa Balik Pulau

Pejabat Pos

BALIK PULAU, Pulau Pinang 11000

Malaysia

View Map

Event description
BENGKEL MINI FOKUS aset yang telah lonjak nilai tertinggi dalam sejarah peradaban manusia - LEBIH 50 JUTA PERATUS dalam tempoh cuma sedekad!

About this Event

Sebelum ini kita dah sembang ebayar, blokrantaian dan "etunai"...

Buat pertama kalinya, kita akan dalami "bitcoin" dan kriptokurensi secara umum (juga digelar "matawang digital" atau "aset digital"), yang sudahpun dibenarkan dagangan secara sah di Malaysia melalui beberapa syarikat di bawah pantauan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.**

Bagaimana sebenarnya nak BUAT “DUIT” dengan BITCOIN, tanpa "join" sebarang skim pelaburan haram "ponzi" atau PENIPUAN “scam”?

SPESIFIKNYA, jangan pula/lagi terjerlus masuk skim-skim pemasaran bertingkat & riba seperti Bitkingdom (sedang dlm siasatan PDRM), Bitclub (para pengasas dan dipenjara di AS), Ethrade (lari), Bitconnect (punah), Onecoin (dah kena tangkap sebahagian) dsb.

Fahami cara jana pendapatan dagangan aset kriptokurensi secara KONSISTEN berjumlah RM RIBUAN hingga RM PULUHAN RIBU dengan modal bermula RM puluhan sahaja!

Tanpa perlu jadi ahli nujum ala-ala "penganalisa teknikal (TA)"...

Dan pelajari kaedah nak dapatkan bitcoin melalui kerja (bebas sambilan) serta jualan produk atau perkhidmatan secara online.

SESI INI ADALAH BERKUMPULAN KECIL TERHAD KEPADA 10 ORANG SAHAJA DI LOKASI SEMASA (KECUALI DIMAKLUMKAN KELAK) SUPAYA CUKUP RUANG JARAK DAN UNTUK MINIMAKAN KEBARANGKALIAN JANGKITAN PENYAKIT, SILA BATALKAN PENDAFTARAN SECARA ONLINE UNTUK PENGEMBALIAN YURAN SEPENUHNYA SEKIRANYA TIDAK SIHAT PADA HARI PROGRAM.

Bagaimana teknologi ini akan memberi impak kepada anda, keluarga anda, komuniti anda dan alam persekitaran anda?

Sesi praktikal asas ini akan memberikan gambaran menyeluruh inovasi Bitcoin termasuk ciri-ciri, sejarah, evolusi dan masa depannya.

Peserta akan pertamanya didedahkan melalui bengkel mini teknikal secara praktikal meliputi teknologi kewangan dan kriptokurensi bernilai pasaran menggunakan blokrantaian LIVE:-

 1. Menyimpan data dan nilai secara sulit, tanpa sebarang pendaftaran identiti
 2. Melombong digital ("mining")
 3. Membuat transaksi bitcoin online dan offline
 4. Mendapatkan dan menjual aset bitcoin dll. kriptokurensi.
 5. Berbelanja dengan bitcoin di seluruh dunia - jutaan orang termasuk puluhan ribu di Malaysia yang terima, selain puluhan juta peniaga melalui kad debit VISA/Mastercard - tukaran pantas dari aset kriptokurensi terus kepada nilai fiat USD, MYR dll.
 6. Isu muamalat patuh shariah, riba dan pelaburan haram.

Tak wajib beli apa-apa tapi dapat pula:-

 • BONUS 1 : Aset TUNAI TERPENCAR (“decentralised”) PERCUMA kepada semua!
 • BONUS 2: BITCOIN PERCUMA bernilai RM15-25 (untuk pelanggan baharu sahaja) dan/atau pada harga diskaun, yang anda boleh serta-merta jual dan keluarkan bank jika mau!
 • BONUS 3: Selitan kongsian rahsia-rahsia hasil kajian dan pengalaman unik lebih tiga tahun, sepanjang sesi pendek cuma 3 jam ini!

Semua ini, bukan dengan kos RM2,500 atau mahupun RM250 seperti biasa dicajkan oleh banyak penganjur hari ini, tapi cuma bermula RM50 sahaja setiap peserta untuk program pengenalan ini. JIMAT SEKARANG sehingga 80% tu, atau LEBIH!

Siapa yang boleh sertai?

18 tahun ke atas, sihat minda dan fizikal, serta berminat mempelajari teknologi baharu.

TENTATIF ACARA:

Tarikh : Jumaat, 17 APRIL 2020

Masa : 8:30 - 11:30 pagi

Tempat : Pusat Internet Desa Balik Pulau

BERMINAT!!

Daftar HARI INI - KLIK TIKET dan lengkapkan yuran komitmen untuk rizabkan tempat anda!

Sertai grup telegram perbincangan AWAL: https://t.me/joinchat/ABTrckWIlClclH1r7W4Z_g

Sebarang pertanyaan program: https://api.whatsapp.com/send?phone=60174900656&text=bitcoin2020

TEMPAT TERHAD DAN UNTUK PESERTA BERDAFTAR SAHAJA!

Mohon kerjasama sediakan semasa sesi bengkel:-

 1. Smartphone atau Tablet iOS/Android, berkunci keselamatan PIN/kata laluan agar data dan wang anda selamat.
 2. Mobile Data JALUR LEBAR "broadband" PANTAS sendiri untuk elakkan gangguan akses.
 3. Device Charger dan/atau Power Bank dan kabel sesuai supaya tak terkandads di tengah program.

PERSEDIAAN SEBELUM PROGRAM:

 1. Akaun telefon aktif untuk terima SMS
 2. Akaun emel aktif sendiri - buka percuma di gmail.com dsb. kalau belum (pastikan boleh log-in)
 3. Akaun storan awan seperti Google Drive, Onedrive , Dropbox dsb. (juga percuma dengan saiz asas)
 4. Akaun Telegram - muat turun app percuma dari http://telegram.org/apps dan daftar username serta pasangkan password untuk enkripsi (penyulitan/kerahsiaan data)
 5. OPTIONAL: Akaun media sosial popular lain seperti Facebook, Linkedin, Reddit dan Twitter (untuk pembelajaran lanjutan)

- kursus-kursus asas ICT untuk perkara-perkara di atas ada sentiasa disediakan oleh PID.

Siapkan diri dengan pengetahuan dan kemahiran mencukupi agar tidak terpedaya kepada eksploitasi dan manipulasi...

** Baca lebih lanjut di:-

 • "Kenyataan Bersama Mengenai Pengawalseliaan Aset Digital di Malaysia" (Bank Negara Malaysia, 6 NOV 2018 - https://www.bnm.gov.my/index.php?ch=bm_press&pg=bm_press&ac=4784⟨=bm)
 • Luno dapat kelulusan SC sediakan dagangan Bitcoin, Ethereum (Berita Harian , Che Wan Badrul Alias, 26 NOV 2019 - https://www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/2019/11/632272/luno-dapat-kelulusan-sc-sediakan-dagangan-bitcoin-ethereum)
 • "#TECH: Banking on crypto currencies" (New Straits Times, Izwan Ismail • March 4, 2020 - https://www.nst.com.my/lifestyle/bots/2020/03/571530/tech-banking-crypto-currencies)

Anda boleh juga terus dapatkan BITCOIN PERCUMA bernilai RM25 sekarang melalui belian pertama cuma RM250 di Luno.com.my - satu-satunya platform dagangan kriptokurensi BTC, ETH dan XRP yang telah diberikan kelulusan penuh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Guna KOD PROMO (REWARDS) AZY4Y sebelum belian pertama tersebut.

Sementara tawaran masih sah.

(VIDEO DI BAWAH LIPUTAN PELANCARAN SEMULA LUNO DI MALAYSIA, MAJLIS BERSAMA KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF MDEC MALAYSIA, SELEPAS DILULUSKAN SEPENUHNYA OLEH SURUHANJAYA SEKURITI - LIPUTAN OLEH TECHCRYPTION, SYARIKAT MEDIA TEMPATAN MENFOKUSKAN BERITA DAN LATIHAN KRIPTOKURENSI).

Tahukah anda yang "blockchain" ataupun blokrantaian juga digelar JANTUNG REVOLUSI INDUSTRI 4.0?

Anda sedia sertai warga peneroka awal BLOCKCHAIN selaku pemilik dan penguna bitcoin dll?

Tonton video-video di bawah sebagai persediaan ke sesi perjumpaan kita nanti:-

 1. Understand the blockchain in two minutes - Institute for the Future (APRIL 2016)
 2. How Blockchain will radically transform the economy - Dr Bettina Warberg di program TEDTALK (DEC 2016)
 3. Blockchain for Beginners - ceramah oleh Profesor Andreas Antonopolous dari Universiti Nicosia, Greece, yang juga merupakan penulis buku teks popular Mastering Bitcoin dan Mastering Ethereum, ketika kunjungan beliau ke Malaysia tiga tahun lalu (APRIL 2017)

GAMBAR DI BAWAH: Wakil-wakil media jemputan ACCESS Blockchain Malaysia, RinggitOhRinggit, Bitcoin Malaysia dan SenangBit di majlis pelancaran semula platform Luno untuk untuk dagangan bitcoin dan ether di Malaysia baru-baru ini (NOV 2019).

Program latihan pendidikan ini dibawakan oleh SENANG NETWORK, dengan kerjasama Pusat Internet Desa (PID) Balik Pulau sebagai hos. Penganjur adalah entiti perundingan bebas dan bukannya mewakili secara rasmi mana-mana agensi kerajaan, syarikat atau organisasi lain yang disebutkan.

Fasalitator program adalah pengasas bersama dan ahli jawatankuasa Persatuan Rantaian Blok Akses (ACCESS Blockchain Association) Malaysia @ access-my.org (ditubuhkan 2017) selain sebagai warga aktif komuniti terbuka Bitcoin Malaysia.

Sebahagian kandungan program dan platform yang akan digunakan, disediakan oleh Yayasan Bitcoin (USA) dan Yayasan Nimiq (Switzerland).

Daftar sekarang!

Siapa cepat dia sempat. Akhir kata... (Jangan mare!)

Share with friends

Date and Time

Location

Pusat Internet Desa Balik Pulau

Pejabat Pos

BALIK PULAU, Pulau Pinang 11000

Malaysia

View Map

Save This Event

Event Saved