Venster Acties
TRAUMA - Wat is het en wat zijn de gevolgen?
1 - Praktische informatie 2 - Inleiding 3 - Wie zijn wij - Traumacentrum België
Waar en wanneer
Locatie
Online
Beleid voor refunds
Over dit evenement
1 - Praktische informatie
Doelgroep? Deze online training is speciaal voor iedereen die graag kennis maakt met het concept van trauma. Ontdek wat het is, hoe het juist in elkaar zit en welke impact het kan hebben op je leven.
Wanneer? 9 december 2022, 14u - 16u
Locatie? Online
Prijs? 25€
Georganiseerd door: Traumacentrum België - Doris D'Hooghe.
Vragen? Contact - Traumacentrum België or via email at info@traumacentrum.be
2 - Introductie
Elke dag worden er mensen van alle leeftijden getraumatiseerd.
Het woord trauma (uit het Grieks) betekent letterlijk wonde, kwetsuur, beschadiging door geweld van buitenaf. Tegenwoordig wordt “trauma” gebruikt om zowel het traumatisch gebeuren (het voorval) als de traumatische ervaring zelf (ik heb trauma) weer te geven. Voor ons is trauma niet per se de gebeurtenis, maar gaat het voornamelijk over de persoonlijke, unieke beleving en de gevolgen voor de persoon.
Een trauma kan verschillende oorzaken hebben. Schokkende gebeurtenissen zoals oorlog, overlijden, seksueel misbruik, ... maar ook een gebrek aandacht op jonge leeftijd of gebreken in de opvoeding kunnen aan de basis liggen. Het ontstaat doordat een bepaalde gebeurtenis niet goed verwerkt wordt.
Deze ervaringen en gebeurtenissen laten een diepe impact na op de persoon, in die mate dat het functioneren op verschillende niveau's, moeilijk zo niet onmogelijk wordt.
Deze online training maakt je wegwijs in de meest actuele manier waarop naar trauma wordt gekeken en geeft inzicht in verschillende type reacties op trauma.
3 - Wie zijn wij - Traumacentrum Belgium
Doris D'Hooghe is psychotraumatoloog, integratief kindertherapeut en EMDR-practitioner. Zij begon haar carrière als psychiatrisch verpleegkundige en heeft meer dan 35 jaar ervaring als psychotherapeut en kindertherapeut.
Als specialist in vroegkinderlijk trauma in een gehechtheidsrelatie ontwikkelde zij het concept "Onzichtbaar gehechtheidstrauma" (zie de publicatie "Seeing the unseen: Early Attachment Trauma and The Impact on Child Development" in het Journal of Child and Adolescent Behavior en "Invisible Attachment Trauma" van Doris D'Hooghe). Ze heeft bijgedragen aan het boek "The Neuroeducation Toolbox: Practical Translation of Neuroscience in Counseling and Psychotherapy". Samen met auteur Frauke Heyde schreef ze een zelfhulpboek voor kinderen met PTSS, "Oscar en het avontuur in de speelgoedkist" uitgegeven door Garant.
Haar werk is geïnspireerd en gebaseerd op een fusie van psychologie, neurowetenschap en spiritualiteit.
Doris werkt vanuit een intens geloof in het genezend vermogen van de cliënt en de uniciteit van elk individu.
De laatste 10 jaar is zij nationaal en internationaal een veelgeprezen docent en spreker. Op LinkedIn en www.traumacentrum.be vind je een overzicht van de opleidingen, workshops, artikelen, etc.