Gratis

Inspiratienamiddag 'Houd je beeldbengels bij de les' - 21/03/2019

Evenementdetails

Locatie

Locatie

Arteveldehogeschool campus Kantienberg

Voetweg 66

9000 Gent

Belgium

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Slim aan de slag met audiovisueel materiaal in het lager onderwijs

Dat kinderen van nu opgroeien in een beeldcultuur, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Maar hoe houd je die beeldbengels bij de les? Het Archief voor Onderwijs is een onderwijsplatform dat intensief samenwerkt met leerkrachten en relevant, kwalitatief audiovisueel materiaal selecteert. Wat zijn de mogelijkheden van dit platform voor het lager onderwijs? Hoe maak je gebruik van de fragmenten in je les? En met welke werkvormen bereik je de leerplandoelen? Ontdek tijdens onze inspiratienamiddag de troeven van audiovisueel materiaal voor de lespraktijk.

Programma

13u30: Ontvangst

// Welkom
Leen de Bruyn - Projectmanager Onderwijs bij VIAA

// Pedro De Bruyckere - pedagoog en onderzoeker
Audiovisueel materiaal inzetten in de klas: het klinkt goed, maar hoe begin je er eigenlijk aan? Pedro De Bruyckere schetst in een inspirerende keynote het breder pedagogisch-didactisch kader dat leerkrachten zelf zeggen te missen. Hij hoopt een concreet antwoord te bieden op prangende vragen als: wanneer is audiovisueel materiaal een meerwaarde? Hoe zet je het in en op welke momenten in het leerproces? En wat met audiovisuele contextbronnen in het lager onderwijs? Daarbij koppelt hij steeds terug naar fundamentele inzichten over hoe leerlingen leren en omgaan met beelden.

15u00 tot 15u15: Pauze

// Jelle Mels - nieuwsanker en journalist bij Karrewiet
Altijd al willen weten hoe beeldmateriaal op kindermaat gemaakt wordt? Jelle Mels biedt je een unieke blik achter de schermen. Van de selectie van onderwerpen tot de afgewerkte reportage in je huiskamer of klas: ontdek hoe de redactie van VRT Jong haar doelgroep voor ogen houdt in elke stap van het proces.

// Sven De Maertelaere en Thibaut Cromphaut - onderzoekers en docenten lerarenopleiding aan Arteveldehogeschool
Hoe kan jij audiovisueel materiaal inzetten als troef voor de leergebieden ‘mens en maatschappij’ en ‘wetenschappen en techniek’? Met die vraag gingen Sven De Maertelaere en Thibaut Cromphaut op zoek in de schat aan beelden op Het Archief voor Onderwijs. Na een grondige analyse van het platform selecteerden ze heel wat nieuw materiaal en brachten ze een uitdagend aanbod collecties voor het lager onderwijs uit. De leerinhouden in een reële context plaatsen, snel de juiste beelden bij een eindterm, leerplandoel of welgekozen thema vinden én aansluiten bij de beeldcultuur van leerlingen: Sven en Thibaut vertellen je hoe het kan.

16u35 tot 17u30: Hapje en drankje met korte introductie tot Het Archief voor Onderwijs

Zin om meteen ook Het Archief voor Onderwijs op een informele manier te leren kennen? Ga even langs de ontdekkingshoek en verken de mogelijkheden van het platform onder begeleiding van onze experts.

Praktisch

Wanneer? Donderdag 21 maart 2019 van 13u30 tot 17u30.
Waar? Campus Kantienberg aan de Arteveldehogeschool in Gent, Aula 3.

Alle aanwezigen krijgen een attest van deelname.

Foto (c) Contrastwerkstatt - stock.adobe.com

Delen met vrienden

Locatie

Arteveldehogeschool campus Kantienberg

Voetweg 66

9000 Gent

Belgium

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen