Informatiesessie Mobilidata

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

VUB - Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus - AULA D.0.03

Pleinlaan 2

1050 Brussels - Elsene

Belgium

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Informatiesessie Mobilidata, 21 februari 2019.

Over dit evenement

Op vrijdag 23.11.2018 keurde de Vlaamse Regering het Mobilidata-programma goed.

Het Mobilidata-programma is ontstaan uit de samenwerking tussen de Vlaamse departementen Economie, Wetenschap en Innovatie, Mobiliteit en Openbare Werken en iMEC (interuniversitair Micro-elektronica centrum vzw) als één van de initiatieven die Vlaanderen voorbereiden op Geconnecteerde en Geautomatiseerde Mobiliteit.

Geconnecteerde vervoersmiddelen kunnen onderling informatie uitwisselen (voertuig-voertuig communicatie = V2V) en/of er kan informatie uitgewisseld worden tussen het vervoersmiddel en een backoffice (vehicle to infrastructure = V2I). Het vervoersmiddel wordt zo onderdeel van het transport netwerk. Geconnecteerde mobiliteit heeft dan ook het potentieel om de verkeersveiligheid en de doorstroming te verbeteren, alsook een bijdrage te leveren aan het verminderen van schadelijke emissies.

Mobiliteit gaat verder dan (geconnecteerde) voertuigen en het Mobilidata programma zet expliciet ook in op voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. In steeds grotere mate zijn voor deze modi kwaliteitsvolle data en applicaties beschikbaar om zo duurzame mobiliteit te faciliteren.

Het Mobilidata-programma zal een brede impact hebben in Vlaanderen. Denk hierbij aan:

  • Datacollectie: samengebracht en beschikbaar gemaakt voor toepassingen die de mobiliteit in de regio veiliger, vlotter, duurzamer en comfortabeler maken.
  • De verdere uitrol van eerste generatie Coöperatieve ITS diensten, de zogeheten Day 1 C-ITS services, in Vlaanderen.
  • Beleidsondersteunende applicaties
  • Een doorgedreven implementatie van i-VRI (intelligente verkeersregelinstallaties)
  • Etc.

Eén van de zwaartepunten van het Mobilidata-programma ligt op die verzameling van betrouwbare, snelle en kwalitatief hoogstaande data, en het opnieuw delen van deze data voor mobiliteitstoepassingen. Het project zal dan ook onderzoeken wat er allemaal nodig is om data-diensten uit te rollen: welke (open) data is nodig, wat is de huidige kwaliteit, hoe kan de kwaliteit gemonitord en eventueel verbeterd worden, welke systemen behoeven een aanpassing, welke operationele processen moeten afgestemd worden op de nieuwe technologie, naar welke diensten is vraag bij de verschillende marktspelers , enz. Het programma is opgesplitst in vier pijlers:

  • Grootschalige uitrol van C-ITS applicaties waarbij verkeerslichten via de cloud samenwerken met elkaar en de weggebruikers rondom hen.
  • Grootschalige uitrol van C-ITS applicaties waarbij weggebruikers de voor hen relevante informatie op maat aangereikt krijgen tijdens hun verplaatsing. Dit geldt in beide richtingen: deze weggebruikers genereren ook nieuwe data (automatisch en/of manueel) die op zich terug bijdraagt tot een rijker informatie-ecosysteem.
  • Uitrol van beleidsondersteunende toepassingen.
  • Onderzoek en ontwikkeling van ‘next generation’ use cases op vlak van slimme mobiliteit. Dit zijn probleemstellingen of toepassingsgebieden waar nog geen kant-en-klare oplossingen voor bestaan.

Op 21 februari 2019 wordt een eerste open informatiesessie georganiseerd voor alle geïnteresseerde partijen.

Tijdens deze informatiesessie zal de inhoud van het programma toegelicht worden, evenals hoe samenwerkingen opgezet kunnen worden.

Er zijn 200 plaatsen voorzien. Registratie is verplicht.

Agenda:

13:30 – ontvangst met koffie

14:00 - welkomstboodschap door Vlaams Minister Muyters, bevoegd voor Werk, Economie, Innovatie en Sport

14:10 - infosessie met insteken van de verschillende partners binnen het Mobilidata programma

15:20 – afsluitende boodschap door Dhr. Boelaert, Secretaris-Generaal van het departement Mobiliteit en Openbare Werken

15:30 - netwerkmoment

Locatie:

AULA D.0.03 - VUB - Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus - Pleinlaan 2, 1050 Brussel - neem ingang 13 (Pleinlaan)

De locatie ligt vlakbij het treinstation Etterbeek en de tramhalte 'VUB'.

Vragen :

zijn welkom op info@mobilidata.be

Het Mobilidata programmateam draagt een gelijk speeldveld en gelijkwaardige behandeling van alle partijen hoog in het vaandel. Er wordt nauwlettend op toe gezien dat alle partijen dezelfde toegang tot informatie krijgen. De uitnodiging voor dit evenement wordt verspreid via koepelorganisaties die het programma genegen zijn. Daarnaast heeft iedereen die eerder via de website contact opnam bericht gekregen dat dit evenement doorgaat. Het programma heeft niemand op eigen initiatief uitgenodigd. Als u hier vragen over heeft of een koepelorganisatie vertegenwoordigt die nog niet met ons communiceerde, kunt u contact met ons opnemen op info@mobilidata.be.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

VUB - Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus - AULA D.0.03

Pleinlaan 2

1050 Brussels - Elsene

Belgium

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen