PrinsjesRede

PrinsjesRede

Actions and Detail Panel

Free

Date and time

Location

Universiteit Leiden Locatie Wijnhaven

99 Turfmarkt

2511 DP Den Haag

Netherlands

View map

Bekende acteurs van het Nationale Theater dragen de drie beste speeches van 2022 voor.

About this event

Mijn vrijheid of onze vrijheid?

Je hoort vaak zeggen: “Jouw vrijheid eindigt waar die van een ander begint”, en ook dat je vrijheid alleen samen bereikt. De oorlog in de Oekraïne leert ons om niet te makkelijk te spreken over vrijheid.

Het doel van de PrinsjesRede is om de kunst van het speechschrijven en de waarde van goed gekozen woorden uit te lichten. De PrinsjesRede is onderdeel van het jaarlijkse Prinsjesfestival in Den Haag, dat viert dat we een democratie zijn, met het vrije woord als hoogste goed. Ieders stem telt in een democratie en daarom nodigen we iedereen uit om een toespraak te schrijven.

De opdracht

Het is 24 augustus 2022, de 31ste Oekraïense Onafhankelijkheidsdag. Op deze beladen dag komen tientallen Oekraïners bij elkaar op het dorpsplein van het (fictieve) Nederlandse dorp Veendrecht. Zij zijn het afgelopen jaar liefdevol opgevangen door de plaatselijke gemeenschap. De burgemeester spreekt hen en andere inwoners van Veendrecht toe. Wat leert deze tijd ons over de waarde van vrijheid? Schrijf de speech voor de burgemeester.

De drie genomineerde speeches worden voorgedragen door acteurs van het Nationale Theater en uiteindelijk wordt de winnende speech bekend gemaakt.

De middag wordt omlijst met een mooi programma.

Share with friends