Free

Parkenmaandwandeling met de boswachter door het Kralingse Bos

Event Information

Share this event

Date and Time

Location

Location

De Eekhoorn

24 Prinses Beatrixlaan

3062 CM Rotterdam

Netherlands

View Map

Event description

Description

Tijdens de Rotterdamse Parkenmaand kunt u vier keer uit wandelen met een Rotterdamse boswachter. Je kunt donderdag 5 september mee, vanaf 10.00 uur, verzamelen op de parkeerplaats bij de Eekhoorn aan de Prinses Beatrixlaan 24. Aanmelden is niet nodig.

Mee op stap met de boswachter door het Kralingse Bos. Hij vertelt over het werk van een boswachter in een ‘stadsbos’ maar laat ook de bijzonderste plekjes zien. Want de boswachter kent het bos op zijn duimpje …

Kralingse Bos
Het Kralingse Bos is het meest geliefde bos van de Rotterdammers. Wellicht ook omdat het deels door de Rotterdamse jeugd zelf is ingeplant. Het “Boschplan” werd gerealiseerd op basis van het ontwerp van de beroemde landschapsarchitect Bijhouwer.

Tweede Wereldoorlog
Door het opspuiten met grond uit de in aanleg zijnde Waalhaven ontstond hoogteverschil met de Alexanderpolder. Van de oude verkaveling resteren alleen de Plaszoom en het Lagelandsepad. Het jonge bos heeft sterk te lijden gehad van de tweede Wereldoorlog, toen de Duitsers hier hun kampementen en afweergeschut hadden en veel bomen in de kachel van de hongerende stadsbevolking verdwenen. De zuid- en oost rand van de plas werden gedempt met oorlogspuin, waarop na de oorlog de Kralingse Plaslaan en groenzones zijn aangelegd.

Oostrand
De oost rand is enkele jaren terug heringericht en gesaneerd d.m.v. een leeflaag van klei. Langs de Kralingse Plas zijn bij de Plaszoom natuurlijke oevers aangelegd, die zich ontwikkelen tot mooie Zeggegraslanden. Aan de westzijde van de plas zijn vrijwel altijd Aalscholvers te zien. Vooral het zuidoostelijk deel van het bos kent oudere bospercelen en is een prachtig wandelgebied. Doordat veel hout blijft liggen zijn er in het bos ook veel soorten Paddenstoelen. Dat geldt ook voor het noordelijk deel van het bos, waar het beheer zo terughouden mogelijk is en gericht op versterking van de natuurwaarden.

Lees Meer

Share with friends

Date and Time

Location

De Eekhoorn

24 Prinses Beatrixlaan

3062 CM Rotterdam

Netherlands

View Map

Save This Event

Event Saved