Free

Event Information

Share this event

Date and Time

Location

Location

Scandic St Jörgen

35 Stora Nygatan

211 37 Malmö

Sweden

View Map

Event description

Description

På FN:s agenda

I september inträffar det årliga öppnandet av FN:s generalförsamling där många viktiga frågor ska diskuteras under det kommande året. Den 7/9 i Malmö tar vi en titt på vad det är för frågor och det blir en garanterat maffig förmiddag med flera viktiga ämnen!

Registrering och fika: Från 09.30 (Programstart kl 10.00. Programmet avslutas kl 13.00.)

Anmälan krävs


Programpunkter

På generalförsamlingens dagordning och säkerhetsrådets agenda

Det råder inga tvivel om att FN har många frågor och ämnen att behandla. Utrikesdepartementet bidrar med några nedstick i vad vi kan vänta oss från generalförsamlingens dagordning och säkerhetsrådets agenda. Dessutom får vi höra några tankar kring Sveriges positionering och hur agerandet kommer se ut nu när mandatperioden i säkerhetsrådet är över.

Utrikesdepartementet

De globala målen - framgångar och utmaningar

2015 antogs de globala målen i FN. 17 globala mål för hållbar utveckling som ska vara nådda år 2030 och involverar allt från fattigdomsbekämpning till hållbar konsumtion och tillgång till toaletter. Nu är världens länder några år in i arbetet och den stora frågan många ställer sig är kort och gott - hur går det egentligen?

Svenska FN-förbundet

Konflikter i världen och jämställdhet

Nyheterna svämmar ofta över med information om olika konflikter världen över. Det kan lätt kännas övermäktigt att skapa sig en bild av hur många konflikter det rör sig om, vilken typ av konflikter det är, var i världen de finns och vilka som drabbas. Till vår hjälp för att reda i detta har vi UCDP och UNFPA som både ger oss helikopterperspektivet över världens konflikter och dyker ner i specifika konsekvenser av konflikterna som drabbar just flickor och kvinnor.

Therese Pettersson, UCDP (Uppsala Conflict Data Programme)
UNFPA (FN:s befolkningsfond)

Malmö och hotet från den stigande havsnivån

Klimatet kommer vara ett viktigt område i FN framöver. Allt för ofta blir klimatfrågan något stort och svårt att ta på. Dessutom något där konsekvenserna som diskuteras ofta sker på annan del av jordklotet. Men vi behöver inte ta oss någon annanstans för att se konsekvenser. I början av sommaren rapporterade SMHI att Malmö står inför ett reellt hot när det gäller den stigande havsnivån. Redan år 2100, bara 80 år bort, beräknas stora delar av Malmös hamn och Malmö C att påverkas. Frågan vi ställer oss är, hur stort är hotet med havsnivån i Malmö och vad kan vi göra åt det?

Markku Rummukainen, Sveriges representant i FN:s klimatpanel och professor vid Lunds universitet
Olof Liungman, Avdelningschef, miljöstrategiska avdelningen, Malmö stadMalmös FN-förening finns på plats under registreringen och efter eventet för dig som vill veta mer om lokalt engagemang.Share with friends

Date and Time

Location

Scandic St Jörgen

35 Stora Nygatan

211 37 Malmö

Sweden

View Map

Save This Event

Event Saved