NMC sensommarmöte 2019 - Strategier för resiliens i en föränderlig värld

Event-information

Dela med dig av detta event

Tid

Plats

Plats

Naturum Vattenriket

Naturumsvägen 2

291 00 Kristianstad

Sweden

Se karta

Event description

Beskrivning

För organisationer blir det allt mer kritiskt att bevaka förändringar i omvärlden som kan påverka den egna verksamheten. Omvärldsbevakning av hur klimatförändringar och sinade resurstillgångar påverkar affärsmodellen är av vikt för verksamheter som vill driva en hållbar affärsutveckling. För att hantera dessa stora frågor krävs modiga och nytänkande strategier för att öka organisationers resiliens – det vill säga deras förmåga att klara av och återhämta sig efter förändringar i dess omvärld. I naturen mäter vi ekosystems resiliens utifrån hur sårbart systemet är och dess förmåga att motstå och återhämta sig efter förändringar. Utifrån samma principer kan organisationer arbeta för att nå en långsiktig förmåga att motstå, klara av och återhämta sig efter förändringar.

Välkommen till årets sensommarmöte där vi ägnar två dagar i slutet av augusti till att diskutera näringslivets strategier för resiliens i en föränderlig värld. Vi kommer djupdyka i begreppet resiliens och hur detta perspektiv kan anpassas för verksamhetsutövare, samt lyfta fram goda exempel på hur verksamheter arbetar med resiliens som en del av sitt hållbarhetsarbete. Syftet med mötet är att stärka våra medlemmars tillvägagångssätt för att arbeta med ökad resiliens i sin organisation samt att vi skapar ett underlag för NMC att arbeta vidare med frågan inom nätverket.

Program 27-28 augusti

Vattenriket i Kristianstad
Vi inleder mötet med en guidad tur i natursköna Vattenriket i Kristianstad och inomhusföredrag på Naturum. Kristianstads vattenrike är ett skyddat våtmarksområde och biosfärreservat. Tack vare vattenrikets omväxlande natur finns många olika miljöer för djur och växter att leva i. Området täcker mindre än två promille av Sveriges yta, men är hem för 20 procent av landets hotade arter!

Hässleholms stadshotell
Efter besöket på Vattenriket tar vi tåget till Hässleholms stadshotell där vi håller konferans och övernattar.
Hässleholm kommuns miljöchef Sven-Inge Svensson och kommunikationschefen Johan HammarqvistEolus Vind hälsar oss välkomna och berättar om kommunens näringsliv och hållbarhetsarbete. Därefter gästar Bengt Persson, Foodhills (https://foodhills.se) oss och berättar om hur deras företag arbetar med resiliens som en naturlig del i deras verksamhet. Tillsammans workshopar vi kring ämnet och diskuterar hur vi kan integrera resiliens i våra strategier, mål och policies samt vilka utmaningar som finns.

Hovdala slott
På kvällen beger vi oss till det medeltida Hovdala slott som ligger strax utanför Hässleholms stadskärna. Här kommer vi avnjuta en tre-rätters vegetarisk meny i en minst sagt spektakulär miljö. Hovdala slott bär på en 500 åriga historia och platsen spelade med sitt läge i gränslandet en viktig roll under krigen mellan Sverige och Danmark på 1600-talet. Idag är slottet ett välbesökt resmål under framförallt sommarhalvåret då omgivningen bjuder på vackra vyer i en historisk miljö.

Summering och styrelsehearing
Dag två summerar vi våra nya lärdomar och idéer samt vilka utmaningar våra verksamheter och NMC bör fokusera på framöver. Efteråt hålls en styrelsehearing där vi ger synpunkter och önskemål på det fortsatta arbetet med NMC nätverket. Sensommarmötet avslutas med en gemensam lunch.

Information

Mötesform: Medlemsresa/sensommarmöte med studiebesök
Datum:
27-28 augusti
Sista anmälningsdag:
17 maj
Deltagare: Eventet är endast öppet för NMC-medlemmar - dock max 2 personer per ftg/org. NMC rekommenderar att deltagare på detta event innehar en roll med ansvar för det strategiska hållbarhetsarbetet i sin organisation.
Kostnad: Deltagaravgiften är 1500 SEK per person. Avgiften täcker kostnad för logi (enkelrum), kost och aktiviteter. Deltagare betalar själva transport mellan Kristianstad och Hässleholm. Betalning sker via faktura. OBS, anmälan är bindande, ingen återbetalning sker!
Avbokning/ändring: Vid förhinder ber vi dig att meddela oss så snart som möjligt så att vi kan ge din plats åt någon annan samt anpassa vår beställning av förtäring och dryck. Vid förhinder kan platsen lämnas över till annan person inom samma organisation senast en vecka innan eventet äger rum. Glöm inte ändra kontaktuppgifter i din anmälan och meddela NMC.
Reservlista: Är eventet fullbokat och du vill anmäla dig till vår reservlista? Skicka ett mejl märkt ”Sensommarmöte 2019” till info@nmc.a.se
Kontakt: Har du frågor om seminariet är du välkommen att mejla till info@nmc.a.se, eller ringa 010-505 14 45.

NMC Arkiv

Efter eventet kommer vi att lägga upp allt material, talarpresentationer, relevanta länkar och eventuell webbinspelning i NMC Arkiv. Där hittar du även material från tidigare event och seminarier. Observera att NMC Arkiv endast är tillgängligt för medlemmar och att du därför måste logga in för att komma åt materialet.

Dela det här eventet med dina vänner

Tid

Plats

Naturum Vattenriket

Naturumsvägen 2

291 00 Kristianstad

Sweden

Se karta

Spara detta event

Event Saved