Mreža života slavonske elite osvjetljena suradnjom ustanova u kulturi 

Event Information

Share this event

Date and Time

Location

Location

Faculty of Economics, Osijek

7 Trg Ljudevita Gaja

31000 Osijek

Croatia

View Map

Event description

Description

Vrsta događaja: Predstavljanje projekata

Predviđeno trajanje događaja: 90 minuta

Mjesto događaja: Dvorana 12

Izlagač: Jasminka Mesarić

Suradnici na događaju: Denis Detling, Jesenka Ricl

Opis događaja: Valpovački vlastelini Prandau-Norman – bibliofili, kolekcionari i donatori intrigiraju na više načina. Zagonetni su kao obitelj, ali i kao pojedinci razgranatih odnosa i veza s uglednicima u široj zajednici. Kako se danas rasvjetljava mreža njihovih života življenih u udaljenoj povijesti pokazuje radionica o suradnji ustanova u kulturi. Posjetitelji doznaju sve korake koje potrebno učiniti na putu osvjetljavanja mreže života slavonske elite.

Sektor kreativne industrije: Baština – muzeji, knjižnice, arhivi

Programski sadržaj namijenjen je: Svim zainteresiranim posjetiteljima

Životopis:

Jasminka Mesarić, 2012. upisala je doktorski studij Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku – Menadžment u kulturi, umjetnosti i obrazovanju. Za svoj rad na području kulture odlikovana je odlukom predsjednika republike dr. Franje Tuđmana Redom hrvatskog pletera te za izuzetan doprinos razvoju kulture Grada dobitnica je javnog priznanja Zlatna plaketa "Grb grada Osijeka". Također, od osnutka manifestacije članica Organizacijskog odbora, a u nekoliko mandata i predsjednica Organizacijskog odbora Osječkoga ljeta kulture i producentica pet premijenih naslova na Osječkome ljetu kulture. Nadalje, producentica preko 80 repertoarnih naslova u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku od 1992. do 2013.; pokretač rada s djecom i mladima kroz Baletni studio, Dramski studio, Plesnu igraonicu Početnicu i Dramski studio za srednjoškolce u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.

Životopis suradnika:

Denis Detling je rođen u Osijeku, gdje se školovao, živi i radi. Po zvanju je profesor povijesti i njemačkog jezika i književnosti i viši muzejski pedagog. Nakon nekoliko godina iskustva rada u gimnaziji kao profesor povijesti i etike prešao je na radno mjesto muzejskog pedagoga u Muzej Slavonije gdje trenutno obnaša dužnost ravnatelja. Do sada je objavio nekoliko radova u području muzejske edukacije, povijesti i metodike nastave povijesti, držao predavanja i sudjelovao na projektima (kao autor, koordinator...) u tuzemstvu i inozemstvu. Suautor je udžbenika iz povijesti, te autor nekolicine nastavnih i edukativnih materijala te muzejskih projekata i izložbi.

Jesenka Ricl, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u zvanju magistre umjetnosti i Ekonomskom fakultetu u Osijeku u zvanju specijalista ekonomije. Dugi niz godina radila sam kao nezavisni profesionalac u zvanju restauratora konzervatora arheološke keramike, da bi u 2012. godini osnovala Hrvatsko društvo kulturnog turizma, sa sjedištem u Osijeku. Od tada moje je područje djelovanja kultura i kreativne industrije, razvoj kulturno turističkih proizvoda te suradnja s partnerima u izradi strateških dokumenata koji se tiču lokalnog i regionalnog razvoja s posebnim naglaskom na održivom razvoju kroz integrirani i holistički pristup u radu. U 2014. godini sam bila laureatkinja i dobitnica stipendije EUNIC Fellowship Programa za kulturne menadžere. Trenutno sam zaposlena na mjestu muzejske pedagoginje u Edukacijskom odjelu Muzeja Slavonije u Osijeku, a ujedno sam i dopredsjednica Sekcije kulturnog turizma pri Županijskog komori Osijek HGK

Sponzor događaja: Merlon

Date and Time

Location

Faculty of Economics, Osijek

7 Trg Ljudevita Gaja

31000 Osijek

Croatia

View Map

Save This Event

Event Saved