Mária története

Actions Panel

Mária története

By CSIIIKSZ≡RDA

When and where

Date and time

Saturday, September 24, 2016 · 7 - 9:30pm CEST

Location

Assisi Szent Ferenc Plébánia Templom Bakáts tér 13. 1092 Budapest Hungary

Description

Mária története

Mária története egy évek óta érlelődő projekt volt a Csíkszerda íróasztalfiókjában, amely szeptember 24-én újra felcsendül két egymást követő koncerten. Az előadás folyamán annak a különleges személynek az élettörténetét követhetik végig a hallgatók, aki alighanem a legtöbbször megénekelt alakja az európai zenetörténetnek.

Hogy mi teszi különlegessé?

Elsősorban a dalanyag sokszínűsége az, ami önmagában is magávalragadó: középkori cantigas, reneszánsz canzonetta, motetta; angol carol és német protestáns népének éppúgy választotta tárgyául Máriát, mint magyar népdalok, archaikus népi imádságok, XX. századi és kortárs kórusművek, vagy afrikai ökumenikus énekek. Ebből a szinte kimeríthetetlen dalhagyományból értesülhetünk életének olyan apró mozzanatairól is, melyeket a nagy vallások kanonizált irataiból egyáltalán nem tudhatunk.

A hétfőnként próbáló Csíkszerda arra invitálja koncertjeinek hallgatóit, hogy szippantsanak bele a Máriát 2000 éve szüntelenül körülvevő mágikus levegőbe, kísérjék el útján Szent Annától egészen mennybe való felvétetéséig. Hagyják magukat ringatózni korok, zenei stílusok és nyelvek között, élvezve, hogy a kórus minden pillanatban aktívan formálja a létrejövő zenei szövetet a 100 tagú együttes által kifejlesztett kórusimprovizáció kimeríthetetlen eszköztárával.


Gyakran ismételt kérdések


HA VALAMELYIK KONCERT DÁTUMA NEM JELENIK MEG A VÁLASZTHATÓ LEHETŐSÉGEK KÖZÖTT, AKKOR ARRA AZ ELŐADÁSUNKRA MÁR ELFOGYTAK A REGISZTRÁLHATÓ HELYEK. KÉRJÜK, VÁLASSZON A MÉG MEGLEVŐ IDŐPONTOK KÖZÜL!

HA MÁR ELFOGYTAK A REGISZTRÁLHATÓ HELYEK, ÉS SAJÁT FELELŐSSÉGÜKRE ELJÖNNEK A KONCERTKEZDÉSRE, MINDENT MEGTESZÜNK, HOGY A REGISZTRÁLT NÉZŐK BEENGEDÉSE UTÁN ÖNÖKNEK IS HELYET BIZTOSÍTSUNK.

KÖZÖNSÉGSZERVEZÉSÜNK PÓTLISTÁKAT NEM TUD INDÍTANI, KÉRJÜK, HOGY HELYFOGLALÁSI KÉRÉSSEL BETELT KONCERTEK ESETÉN NE ÍRJANAK. MEGÉRTÉSÜKET KÖSZÖNJÜK.


 • K: Szükséges-e kinyomtatnom a jegyet?
 • V: A Csíkszerda elkötelezett a környezet védelme és a mind kevesebb papírhasználat mellett, ezért a koncertekre regisztráltak névsora a helyszínen nálunk lesz.


 • K: Nem én regisztráltam jegyet magamnak a koncertre, hanem egy ismerősöm/rokonom - hogyan tudom átvenni?
 • V: A belépésnél mindössze annyit kell tennie, hogy bemondja a regisztráló személy nevét.


 • K: Regisztráltam, de egy közbejött program miatt mégsem tudok elmenni a koncertre. Mi a teendőm?
 • V: Kérjük, törölje az Eventbrite-on a foglalást vagy írjon a csikszerda.kozonsegszervezes@gmail.com címre egy helyfoglalást lemondó levelet.


 • K: Nem tudtam már jegyet venni a számomra alkalmas időpontra - lehetséges még a helyszínen bejutnom?
 • V: Az előzetes regisztrációt azért vezettük be, hogy minden kedves hallgatónk kényelmesen elférjen a koncerten. Nagy örömünkre a Csíkszerda koncertekre való érdeklődés egyre nagyobb, ezért szeretnénk elkerülni a tömeggel, torlódással járó kellemetlenségeket. Amennyiben nem regisztrált előzetesen, a bejutást sajnos nem tudjuk garantálni. • K: Legkésőbb mikor foglalhatok magamnak jegyet?
 • V: Az esemény előtt pontosan 24 órával zárul az adott koncertre a regisztráció.


 • K: Családommal/gyerekekkel jövök, hány jegyet foglaljak?
 • V: Kérjük, hogy minden résztvevő számára (felnőtt és gyermek) egyaránt foglaljon jegyet.

About the organizer

Organized by
CSIIIKSZ≡RDA

A 2009-ben alakult, mára többszáz aktív taggal működő Csíkszerda kórus Tóth Árpád karnagy vezetésével újragondolja a közös éneklés minden elemét. A koncertekre választott írott zenei anyag szinte csak eszköz a kórusban éneklés, az énekelve alkotás, a mindenkiben jelen lévő művészi önkifejezés csodájának megmutatására. A darabokat jelen idejűvé, élővé tevő improvizáció az egyéni alkotó szabadság megélése a közönséggel közösen. Az improvizáció teljes jelenlétet igényel az éneklőktől és a hallgatóktól egyaránt. Így teremt energiát, egyszeri és megismételhetetlen zenei élményt.