Lunch Talk: De Gentse mobiliteitstransitie
Date and time
De Gentse mobiliteitstransitie: Over het snijvlak tussen globale ambitie en lokale uitdagingen
About this event
De Gentse mobiliteitstransitie: Over het snijvlak tussen globale ambitie en lokale uitdagingen
Navigating Ghent’s mobility transition between global aspirations and local challenges
Lunch Talk (in English) met: Nils Stockmann (Universität Münster), in reflectie met Patrick Auwerx (Mobiel21 ), Kris Helincks (Stad Gent) en Autodelen.net
In deze lunch talk maakt politieke wetenschapper Nils Stockmann de balans op van enkele spraakmakende Gentse mobiliteitsinnovaties die op lokale schaal voor controverse zorgen, terwijl ze vanuit internationaal oogpunt luid toegejuicht worden. Vertrekkende vanuit de cases van het circulatieplan en de lage emissiezone presenteert Nils de resultaten van zijn sociaalwetenschappelijk onderzoek naar deze verschillende schaalniveaus van beleidsvoering en hoe deze elkaar ontmoeten en beïnvloeden in de gedeelde ambitie om richting een duurzaam stedelijke mobiliteitssysteem te evolueren. Meer specifiek zal hij inzoomen op het discours en de normen achter de Gentse mobiliteitstransitie en zal hij deze bespreken in het licht van wat op Europees niveau beweegt, met als belangrijkste tendens de Europese Green Deal en de ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.
De inzichten uit dit onderzoek zullen nadien worden afgetoetst en bediscussieerd met de deelnemers aan het gemodereerd panelgesprek en het publiek.
**Er zal gratis soep aangeboden worden tijdens deze Lunch Talk.
Locatie: Green Hub, UFO gebouw, Sint- Pietersnieuwstraat 33, Gent
-----------
Deze lunch talk is de eerste van een reeks gesprekken die georganiseerd worden binnen het Stadsacademie traject ‘Ongelijkheid in mobiliteit/bereikbaarheid’. Noteer alvast ook:
Woe 20.04.22: Eva Van Eenoo (Vrije Universiteit Brussel) ‘Autogebruik in Gent: van reële nood tot handige luxe'
Woe 18.05.22: 'Experimenteren voor leefbare straten' - Hoe onze stad leefbaarder maken door onze straten op een nieuwe manier vorm te geven en tegelijkertijd rekening houden met ieders behoeften? Voorbeelden uit Gent, Brussel en Leuven
Meer info: https://stadsacademie.be/traject/mobiliteit-bereikbaarheid/