Actions Panel
Luchtkwaliteit in Beeld
Weet wat je ademt! Het Citizen Science Lab gaat op expedite om de luchtkwaliteit in Leiden (en regio) vast te leggen. Doe jij mee?
When and where
Location
The Field en PLNT in Leiden Stationsplein 25 2312 Leiden Netherlands
About this event
- 4 days
- Mobile eTicket
Weet wat je ademt! Van 30 juni tot 2 juli gaat het Citizen Science Lab op expeditie om de luchtkwaliteit in Leiden vast te leggen. Wil jij meedoen met dit experiment, waar fotografie, techniek en wetenschap elkaar ontmoeten?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat 90% van de wereldbevolking vervuilde lucht inademt. Maar hoe vervuild is dat precies, en hoe ziet de luchtkwaliteit eruit bij jou in de straat? Onderzoeker Francis Pope en kunstenaar Robin Price ontwikkelden een techniek waarmee ze dat op de foto kunnen zetten. Help jij mee om Leiden in kaart te brengen?
Er zijn vier verschillende momenten in het weekend waarop we samenkomen, en we hopen dat je de hele reeks kunt bijwonen - maar je bent ook van harte welkom om slechts naar één of twee momenten te komen, waneer je agenda dat toelaat!
Weekendprogramma
Kenniscafé Luchtkwaliteit
Vrijdag gaan we van start met een kenniscafé over luchtkwaliteit. Hoor van de Engelse experts waarom luchtkwaliteitsmetingen zo belangrijk zijn en maak kennis met de techniek waarmee we luchtkwaliteit op de foto gaan zetten.
Expeditie: Luchtkwaliteit in Beeld
Zaterdag is het zover. Omdat de foto’s bij schemering genomen moeten worden, zullen we laat op de avond verzamelen. Rond zonsondergang hebben we dan zeven minuten de tijd om op zoveel mogelijk plekken tegelijkertijd op de sluiterknop te drukken.
Workshop: Luchtkwaliteitssensoren
Zondagmiddag is er een workshop over het gebruik van luchtkwaliteitssensoren bij jou thuis. Wat is het nut van het plaatsen van zo'n sensor, en hoe werkt dat precies?
Tentoonstelling: Luchtkwaliteit in Beeld
Aansluitend aan de workshop, sluiten we het weekend af met een borrel waarbij de resultaten van afgelopen nacht tentoongesteld worden. Ook willen we vragen: hoe nu verder?
Expeditieleiders gezocht
Ben jij bereid wat extra verantwoordelijkheid te nemen, of wil jij graag een specifieke plek in beeld brengen? Als expeditieleider leid jij een van de groepjes die de foto’s gaat maken.
Voordelen voor jou: Jij mag bepalen waar de foto's genomen gaan worden tijdens de expeditie, en je mag de kit en sensor na het weekend houden.
Wat we van je verwachten: Je bent bij alle activiteiten van het weekend, en je maakt de kit ook na het weekend beschikbaar voor mensen bij jou in de omgeving.
Geïnteresseerd? Voeg tijdens het registreren 'Expeditieleider' toe aan je aanmelding!
Vragen of suggesties?
Neem contact op met Marin Visscher van het Citizen Science Lab.
Over het Citizen Science Lab
Het Citizen Science Lab van de Universiteit Leiden ondersteunt en organiseert initiatieven waarbij iedereen aan de slag kan gaan met wetenschappelijke data en onderzoek. Zo verrijken we onderzoek met inzichten vanuit de samenleving, maken we wetenschap toegankelijk voor iedereen, en pakken we samen belangrijke lokale kwesties aan.
Tags
About the organiser
The monthly Citizen Science Lab Webinar series features current topics in the field of citizen science, recently published papers, or emergent project outcomes - always opening with a presentation and then moving into open discussion amongst those in attendance.
We record the presentation portion of the Webinar to share more widely, but the open discussion operates under the Chatham House Rule (see: https://www.chathamhouse.org/about-us/chatham-house-rule) so all can speak freely.
The CSLab Webinar Series is made possible via the EU-Citizen.Science project - which is funded via the European Union´s Horizon 2020 Framework Programme for Research and Innovation under grant agreement No. 824580