Actions Panel

Lots of Lace

De Textielcommissie Nederland organiseert op 6 april 2023 het symposium “LOTs of Lace” in het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

By Textielcommissie

When and where

Date and time

Thursday, April 6 · 10am - 7pm CEST

Location

Het Nieuwe Instituut 25 Museumpark 3015 CB Rotterdam Netherlands

Refund Policy

Contact the organizer to request a refund.
Eventbrite's fee is nonrefundable.

About this event

  • 9 hours
  • Mobile eTicket

De Textielcommissie Nederland organiseert op 6 april 2023 het symposium “LOTs of Lace” in hetNieuwe Instituut in Rotterdam. Eeuwenlang was kant voor de Europese vorstenhuizen, adel en rijkeburgers zeer gewild. Het was voor hen het ultieme middel om rijkdom en status te etaleren. Degeschiedenis en de ontwikkeling van kant is een fascinerende reis door de tijd. Uiteindelijk wordtrond de eeuwwisseling naar de 19e eeuw, de productie gemechaniseerd met textielmachines dieeen binair systeem gebruiken, hetzelfde systeem dat ten grondslag ligt aan computers.

Welk ander materiaal is er, dat zijn waarde ontleent aan gaten en holle ruimtes? Kantstructuren zijneen inspiratie voor hedendaagse modeontwerpers en architecten die geïnspireerd door dit weefsel,hun creativiteit en soms high-end-technologie gebruiken om steeds nieuwe vormen en nieuwematerialen te creëren.

De Textielcommissie heeft een verrassend programma samengesteld, waarin totaal verschillendeaspecten van kant aan de orde komen. Het verhaal van kant. Verweven met de geschiedenis, metonze geschiedenis. De lezingen en presentaties van deze dag, gaan in op de geschiedenis,conservering, kunst en design. Op het programma staan onder andere:

Caroline Esgain, conservator, Mode en Kant Museum, Zij vertelt over de geschiedenis vannaaldkanten en de industriële productie ervan. Het onderwerp wordt gemarkeerd metBrussels en Vlaamse kanten.

Lucas ter Hall, architect Studio RAP. Hij zal vertellen over de kracht van computerdesigngecombineerd met digitale productiemethoden. Het werk van Studio RAP is bekend vanprachtige kantachtige 3D geprinte structuren en façades.Hoe is hij geïnspireerd geraakt door textiel en vezels en hoe ontwikkelt zich zo’n proces?

Frieda Sorber, kunsthistoricus en technoloog, MOMU Antwerpen. Frieda werkte meer dan 50jaar met kanten en het merendeel daarvan in het MOMU. Kant vormt daar een belangrijk deelvan de collectie. Zij neemt ons mee achter de schermen en vertelt over conservatie,restauratie, het fotograferen ervan en hoe het anders en beter zou kunnen.

Jeremy Dessaint, vierde generatie industrieel kantmaker. Atelier Dentelles.Hij vertelt over zijn ervaringen met het restaureren van de enige drie overgebleven machinesuit de kantindustrie van Lyon en hoe vergeten ontwerpen opgepakt worden door jongemodeontwerpers en designers.

About the organizer

Organized by
Textielcommissie

Stichting Textielcommissie Nederland

From €32.65