JULIA WIRAEUS OM KVINNORNAS INDIEN

Event Information

Share this event

Date and Time

Event description

Description

Reportageboken De kallade henne Delhi Braveheart av Julia Wiraeus, tar avstamp i den uppmärksammade bussvåldtäkten som skakade världen och Delhi 2012. Händelsen som gjorde medelklassflickan Jyoti till en symbol för “den vanliga indiska flickan” och kampen mot de patriarkala strukturerna som tar för givet att “fina flickor inte är ute på kvällen” sattes på sin spets då diskussioner kring jämställdhet genus, klass och kön tabubelagda ämnen plötsligt blev allas angelägenhet.

Det fruktansvärda brottet blev startskottet för massiva protester där man krävde att våldtäktsoffer inte skulle skuldbeläggas, kvinnors rätt till sina egna kroppar och att fritt röra sig utomhus. Demonstrationerna ledde till en uppdaterad lagstiftning mot sexualbrott och att kvinnors medborgerliga rättigheter hamnade på den politiska agendan.

Nu kommer Julia Wiraeus till Blankspot för ett livesänt samtal med Blankspots Martin Schibbye om boken men också om vikten av att jobba långsamt, göra grundlig research och att faktiskt vara på plats.

Kom till Blankspots redaktion torsdagen den 7 september klockan 18.00.

Date and Time

Save This Event

Event Saved