Gratis

Halvdagskonferens om radikalisering

Event-information

Dela med dig av detta event

Tid och plats

Plats

Plats

Timbro

Kungsgatan 60

111 22 Stockholm

Sweden

Se karta

Friends Who Are Going
Event description

Beskrivning

Radikalisering tas ofta upp som ett av flera problem i diskussionen kring integration. I dagligt tal syftar radikalisering på den process människor genomgår då de ställer sig utanför samhällets normativa ordning och strukturer och i stället väljer att anknyta till samhällsfientliga ideologier vilka ser en lösning i olika former av våldsutövning. Radikaliserade miljöer kan inramas med både högerextrem, vänsterextrem och religiös islamisk ideologi. Inte sällan är de också på olika vis kopplade till kriminella miljöer.

Exakt hur dessa processer går till och hur det bör motarbetas råder det olika åsikter om.

Under en halv dag den 23 oktober kommer tre erfarna experter på radikaliseringsprocesser diskutera vad som leder till att människor radikaliseras och vad som kan göras för att förhindra det.

Medverkande:
Christer Mattsson:
Biträdande föreståndare för Segerstedtinstitutet på Göteborgs universitet. Han har en bakgrund som grundskollärare och chef inom socialtjänsten. Han har framförallt arbetat med att motverka unga människors rekrytering till vitmaktmiljöer och gängkriminalitet. I dag är hans forskningsområden inriktade mot förebyggandet av våldsutövande extremism men också frågor som berör undervisning om rasism, nazism och Förintelsen.


Abdukadir Ali:
Enhetschef för sociala insatsgruppen i södra Järva. Han jobbar även med frågor rörande våldsbejakande extremism.


Jesper Holme:
Har under 25 år arbetat med att förebygga marginalisering bland barn och unga. Tidigare som lärare och under de senaste åren som konsult vid Børn og Unge i Aarhus. Han är också rådgivare vid danska Undervisningsministeriet. Jesper är dessutom engagerad i en lokal grupp som arbetar med förebyggande åtgärder mot radikalisering och diskriminering, bl a genom workshops på skolor och andra ungdomsutbildningar
.

Eli Göndör:
Programansvarig Integration, på Timbro. Eli Göndör är fil dr i religionshistoria och disputerade 2012 vid Lunds universitet på en avhandling om religionens betydelse för unga muslimska kvinnors identitet och självständighet. 2013 var han redaktör för antologin Religionen i demokratin. (Timbro förlag).


Program:
08.30-09.00: Registrering (kaffe och smörgås serveras)
09.00-09.45: Christer Mattsson
09.45-10.30: Abdukadir Ali

10.30-10.50: Kaffepaus
10.50-11.35: Jesper Holme
11.35-12.00: Samtal med panelen

Eli Göndör modererar.


Anmäl dig senast den 18 oktober. Anmälan är bindande. Vid utebliven avbokning debiterar vi 100 kronor.

Dela det här eventet med dina vänner

Tid och plats

Plats

Timbro

Kungsgatan 60

111 22 Stockholm

Sweden

Se karta

Spara detta event

Event Saved