Global Business Trends

Actions Panel

Global Business Trends

When and where

Date and time

Location

Intera Technology Park bb Bišće polje 88000 Mostar Bosnia and Herzegovina

Map and directions

How to get there

Description

INTERA Tehnološki Park, nastavljajući niz zanimljivih događaja, najavljuje TechnoBiz Meetup „Global Business Trends“ koji će se održati u srijedu, 5.10.2016. godine s početkom u 14.00 h.

"Global Business Trends" predstavlja jedinstveni događaj kojim će se širu javnost upoznati s dva pojma koja se sve češće mogu čuti u svakodnevnom govoru – outsourcingom i freelancingom. Ta su dva procesa posljednjih nekoliko desetljeća zahvatila globalno poslovanje te se sve češće poduzeća, ali i pojedinci odlučuju na ulazak u ovaj svijet. Sve veći broj poduzeća, koja na tržištu nude outsourcing usluge, dovoljno govori o popularnosti ovog trenda. Sve je veći broj i onih koji odlučuju koristiti usluge outsourcinga bilo s namjerom racionalizacije troškova, bilo s ciljem zadržavanja fokusa na njihovoj osnovnoj djelatnosti. Ovaj proces nije zaobišao niti jedan gospodarski sektor ili djelatnost pa tako usluge outsourcinga nude i koriste poduzeća iz IT, marketinškog, i metalnog pa sve do zdravstvenog i javnog sektora. S druge strane, ovaj je trend otvorio tržište rada za sve veći broj freelancera, pojedinaca koji su pronašli način na koji mogu unovčiti svoj talent i vještine bez da su u stalnom radnom odnosu. Veliki broj platformi namijenjenih za povezivanje, većinom, mladih kreativaca i onih kojima su potrebne njihove usluge olakšava realizaciju ovih ciljeva, ali i unapređuje kvalitetu ponuđenih usluga. Ipak, nepostojanje jasnih zakonskih i pravnih regulativa značajno otežava položaj freelancera.

Procesi outsourcinga i freelancinga su u posljednjih nekoliko godina u BiH i regiji otvorili mnoga pitanja na koja će na ovom događaju pokušati dati odgovore renomirani stručnjaci iz BiH i regije. Globalne trendove poslovanja predstavit će Ivan Rozić koji je svoje poslovno iskustvo stekao na dalekom Tajlandu radeći za InfoBIP. Kako uspjeti u Bosni i Hercegovini baveći se outsourcingom ispričat će Faris Začina, suosnivač i CEO sarajevskog poduzeća Ministry of Programming, a perspektivu naručitelja outsourcing usluga će predstaviti Bruno Crnički iz poduzeća Sklad BNB iz Zagreba. Posjetitelji će saznati o mogućnostima freelancinga od Demira Selmanovića, tehničkog urednika Toptala, a s problemima s kojima se susreću freelanceri upoznat će ih Matija Raos, predsjednik Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca. TechnoBiz Meetup će završiti panel diskusijom kojom će moderirati Maja Zećo, a tijekom koje će se moći čuti sve o mogućnostima ovih procesa u BiH, ali i problemima freelancinga iz perspektive Aleksandre Đurđević, članice udruge Inicijativa iz Republike Srpske. Ukoliko želite saznati zašto outsourcati, ali i kako se legalno baviti freelancingom, ovaj događaj je pravo mjesto za Vas!

Peter Drucker je rekao: „Do what you do the best and outsource the rest.“

Posjetite Global Business Trends i provjerite istinitost njegovog savjeta.

Događaj se organizira uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške (NMFA).

Sudjelovanje na događaju je besplatno.

Prijave do 4.10.2016.

Agenda