Sold Out

Författarafton med Ebba Witt-Brattström och Gunilla Thorgren

Event Information

Share this event

Date and Time

Location

Location

Norstedts förlag

Tryckerigatan 4

111 28 Stockholm

Sweden

View Map

Friends Who Are Going
Event description

Description

Den 20 november kl 17.45 samtalar Ebba Witt-Brattström och Gunilla Thorgren om sina aktuella böcker.

I sin nya bok Kulturkvinnan samlar Ebba Witt-Brattström texter som visar hur viktig Kulturkvinnans expertis, bildning och helhetssyn på mänskligheten har varit för kulturens utveckling. Kulturkvinnan är Kulturmannens utmanare, fruktade kollega och ständiga skugga. Och en storhet i sin egen rätt, som med auktoritet gått lös på kulturpatriarkatet sedan heliga Birgitta installerade Varannan Damernas i himlen 1372.

Gunilla Thorgrens Guds olydiga revben är en högst personlig idéhistorisk resa från antiken och Bibeln som slutar med Martin Luther. Det är berättelsen om hur biskopar, påvar och kyrkofäder omdefinierade en revolutionär rörelses - Jesusrörelsens - jämställda kvinnosyn och underblåste kvinnohat och förminskning av kvinnan. Boken är en upprörd krönika över kristendomens kvinnoförtryck. Vi lever fortfarande under sviterna av det arvet.

Ebba Witt-Brattström är litteraturprofessor, författare och föreläsare. Hon är Sveriges främsta expert på kvinnolitteratur och är flerfaldigt belönad, senast med Expressens Björn Nilssonpris och Mårbackapriset. 2016 utkom Kulturmannen och andra texter, samt hennes skönlitterära debut Århundradets kärlekskrig, som satts upp både som teater och operaföreställning.

Gunilla Thorgren var under många år redaktör för den socialpolitiska tidskriften Pockettidningen R, senare också under åtta år statssekreterare i Kulturdepartementet. Hon har skrivit boken Grupp 8 & jag om det tidiga sjuttiotalets kvinnorörelse som hon själv var med och startade. Hennes senaste bok Ottar och kärleken (2011), en biografi över en av 1900-talets stora feminister Elise Ottesen-Jensen, blev synnerligen kritikerrosad.

Insläpp 17.20, samtalet startar kl 17.45 och pågår i ca 50 minuter.

Välkommen!

Share with friends

Date and Time

Location

Norstedts förlag

Tryckerigatan 4

111 28 Stockholm

Sweden

View Map

Save This Event

Event Saved