Ekonomisk planering förr och nu –är 1930 talets ekonomdebatt giltig nu med?

Event-information

Dela med dig av detta event

Tid

Plats

Plats

Timbro

Kungsgatan 60

111 22 Stockholm

Sweden

Se karta

Event description

Beskrivning

Över tiden har stora förväntningar knutits till att genom statlig planering styra ekonomin för att nå mål som varit aktuella över tid. Prof em Benny Carlson har i en nyligen utgiven bok Swedish Economists in the 1930s Debate on Economic Planning sammanställt hur debatten fördes mellan ekonomer i Sverige som ett svar på 1930-talskrisen.

Diskussionen kom dock att fortsätta in i efterkrigstiden, då mot bakgrund av erfarenheterna under andra världskriget. Den kom att prägla Socialdemokratins syn på hur ekonomin skulle styras, regleras och planeras. Vi fick en era av långtgående regleringar som vändes i en avregleringsperiod under 1980-90-tal. Nu är debatten om reglering av ekonomin aktuell igen. Den här gången är det hållbarhetsargument och ekonomisk ojämlikhet som förs fram i debatten om behovet av ökad ekonomisk reglering.

I det här lunchseminariet tar vi med avstamp i 1930-talets diskussion ett samtal om argumenten för och emot ekonomisk planering i vår egen tid. Kan regleringar och ekonomisk planering, som är en del av vår makroekonomiska styrning, vara bra? Och när är den skadlig?

Samtalar gör:
Benny Carlson, professor em
Jacob Lundberg, chefsekonom, Timbro.
Björn Hasselgren, Senior Fellow, leder samtalet

Datum: Torsdag 19 september 2019.
Tid: 12.00-13.00. Insläpp och lunch från kl. 11.30.
Plats: Timbro, Kungsgatan 60, Stockholm.
Anmäl dig senast den 18 september. Anmälan är bindande. Vid utebliven avbokning debiterar vi 100 kronor.

Tid

Plats

Timbro

Kungsgatan 60

111 22 Stockholm

Sweden

Se karta

Spara detta event

Event Saved