Free

C,C++: The architecture of a modern SQL engine written in C++

Event Information

Share this event

Date and Time

Location

Location

Work & Share Coworking Space

15-17 ulitsa "Tintyava"

1113 Sofia

Bulgaria

View Map

Event description
Това събитие е част от потребителската група C, C++.

About this Event

ПРОГРАМА:

Всички сме чували за SQL и често го свързваме с дълги и оплетени заявки, но машинарията отдолу (която отговаря за оптималното и коректно изпълнение на заявките) преплита множество аспекти на софтуерната архитектура. В тази лекция ще се запознаем само със SQL компонентът в една модерна база данни - няма да се занимаваме с дистрибутираността на системата или как са имплементирани ACID гаранциите.

Ще минем през следните теми: - какъв проблем решава една SQL база данни и каква роля играе оптимизаторът в такъв декларативен език (потенциално x1000 забързване на заявка);- описване на граматиката на езика и генерирането на абстрактно синтактично дърво;- структури от данни и алгоритми за семантично описване, анализиране и трансформиране на заявки с цел оптимално изпълнение; - здравей, релационна алгебра 😊;- разделение между план на заявка и контекст за изпълнение - кеширане на оптимизирани заявки (но не на техните резултати!);- векторизирано изпълнение с цел максимална производителност на модерните процесорни архитектури.

>>> Q&A част;>>> Networking част.

ЗА ЛЕКТОРА: Виктор Кирилов

>>> Виктор Кирилов има 7+ години професионален опит със C++ в индустрии като гейминг (Gameloft), визуални ефекти (ChaosGroup) и бази данни (NuoDB);>>> 3+ години се занимава с проекти с отворен код – https://github.com/onqtam;>>> Създател на най-бързата за компилация и изпълнение библиотека за писане на тестове за C++: https://github.com/onqtam/doctest;>>> Водил е лекции на международни конференции като CppCon, ACCU, MeetingC++, C++Russia, code::dive, Total Chaos и други;>>> Интересите му включват игрови енджини, оптимизиране на код, подобряване на процесите при разработката на софтуер, използването на модерни инструменти;>>> Автор на блог: http://onqtam.com

С ПОДКРЕПАТА НА: Luxoft

Luxoft е водещ доставчик на услуги в разработка на софтуер и иновативни IT решения в глобален мащаб, обслужващ много големи международни корпорации.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА БЕЗПЛАТНА РЕГИСТРАЦИЯ:

Събитието е безплатно, но със задължителна предварителна регистрация:

ПОТРЕБИТЕЛСКА ГРУПА: C, C++

Събитието е част от потребителската група за C, C++. Всеки месец организираме събития на тема свързана с C, C++. За да не изпускате интересна информация по темата – абонирайте се.

ОРГАНИЗАТОР: DEV.BG

КЪДЕ: Work & Share Coworking Space, ул. „Тинтява“ 15-17

КОГА: 14.10.2019 г. от 19:30 ч.

Очакваме ви!

Share with friends

Date and Time

Location

Work & Share Coworking Space

15-17 ulitsa "Tintyava"

1113 Sofia

Bulgaria

View Map

Save This Event

Event Saved