Avoimen tiedon kuntakiertue - Open Knowledge Roadshow 2013 - Oulu

Actions and Detail Panel

Sales Ended

Event Information

Share this event

Date and time

Location

Location

6 aamutyöpajaa keskustan tuntumassa (katso tsämäpaikat alhaalta) ja päätapahtuma Starttaamolla

2 Nahkatehtaankatu

90100 Oulu

Finland

View Map

Event description

Description

Tule mukaan oululaiseen avoimen tiedon yhteisöön!

Open Knowledge eli avoin tieto on laaja käsite, joka pitää sisällään kaiken avoimen tiedon geeneistä paikkatietoon tai kirjallisuudesta ohjelmistokoodiin riippumatta siitä, kuka tiedon on alunperin tuottanut. Tiedon avoimuus tarkoittaa sitä, että se on vapaasti kaikkien käytettävissä, muokattavissa ja uudelleen jaettavissa.

Tiedon avoimuudella saavutetaan merkittäviä hyötyjä kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla: tieteessä, kulttuurissa, hallinnossa ja taloudessa. Tiedon avaamisessa ja hyödyntämisessä ollaan kuitenkin maailmanlaajuisestikin vasta alkutaipaleella, aivan kuten Internetin hyödyntämisessä oltiin vielä 90-luvulla.

Avoimen tiedon kuntakiertue “Open Knowledge Roadshow 2013″ koostuu päivän mittaisista tapahtumista kuudessa kaupungissa. Tavoitteena on käynnistää ja tukea paikallista toimintaa sekä vahvistaa avoimen tiedon verkostoa maanlaajuisesti.

Open Knowledge Roadshow -kiertue

OHJELMA

Päivän ohjelmaan kuuluu aamupäivällä rinnakkaisia erillistapahtumia ja iltapäivällä päätapahtuma. Tapahtumat ovat maksuttomia ja kaikille avoimia, mutta edellyttävät ilmoittautumista tässä palvelussa. Osallistuminen ei vaadi aiempaa tietämystä avoimesta tiedosta - tervetuloa mukaan oppimaan!

Kartta päivän tapahtumapaikoilla (klikkaa karttaan lähentääksesi):


AAMUPÄIVÄ - ERILLISTAPAHTUMAT (klo 9.00 - 11.00) poislukien Avoin tieto ja kunta 8.30-10.30)

Eri teemojen ympärillä järjestetään kohdennettuja erillistapahtumia aamupäivällä klo 9.00 - 11.00 välisenä aikana, katso paikat kunkin ryhmän kohdalta. Erillistapahtumiin voi osallistua, vaikkei pääsisi iltapäivän päätapahtumaan.

 • #1 Avoin tieto kunnan toiminnassa -työpaja Oulun seudun kuntien johdolle ja luottamushenkilöille

  Paikka: Virastotalo Oulu10, neuvotteluhuone 142 (1.krs), Torikatu 10a, klo 8.30-10.30

  Tule tutustumaan uudistumista ja kasvua mahdollistavaan avoimeen dataan! Suomessa on ryhdytty avaamaan julkisia tietovarantoja avoimena datana kenen tahansa vapaasti hyödynnettäväksi – mitä se tarkoittaa kuntien näkökulmasta ja mitä siitä on seurannut? Tilaisuudessa esitellään mm. seudullista avoimen datan Helsinki Region Infoshare -hanketta ja Code4Europe-kumppanikoodarihanketta ja niiden myötä syntyneitä avoimen tiedon sovelluksia, sekä liikenteen ja viestinnän avoimen tiedon kansallisia edistämistoimia.

  * Tilaisuuden avaus Ari Heikkinen, Oulun kaupunki
  * Alustukset: Avoin tieto liikenteessä ja viestinnässä Taru Rastas, Liikenne- ja viestintäministeriö; Mitä on avoin data Ossi Kuittinen, SITRA ja Kokemuksia Helsinki Region Infoshare -hankkeesta Ville Meloni, Forum Virium Helsinki
  * Lisäksi kuulemme lyhet Oululaisavaukset: Tiedolla johtaminen ja avoin data Maria Ala-Siuru, Oulun kaupunki sekä Terveystiedon avaaminen Eeva Kiuru, Oulu Wellness Instituuttisäätiö

 • Osallistujamäärä 20 (tilanne 21.11. klo 22)

 • #2 Datajournalismi ja tietopyynnöt -työpaja toimittajille ja viestinnän opiskelijoille

  Paikka: Oulun seudun ammattikorkeakoulu Kulttuurialan yksikkö, Kotkantie 1, Oulu

  Mistä lähteistä avointa dataa on saatavilla journalisteille? Jos data ei ole avointa, miten sitä voi hankkia? Julkishallinnon aineistot ovat Suomessa lähtökohtaisesti julkisia - poikkeukset esim. yksityisyydensuojan liittyen perustellaan erikseen. Osa julkisista aineistoista on jo nykyisin saatavilla avoimena datana (verkon kautta maksutta ladattavissa koneluettavassa muodossa), mutta osan saa vain tekemällä tietopyynnön. Monilla on se käsitys, että julkisuuslain mukaisen tietopyynnön laatiminen on vaikeaa ja sopii vain ammattilaisille tai vaatii pahimmillaan juristin apua. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Tietopyynnön tekeminen ei ole rakettitiedettä, eikä vaadi juristeja. Työpajassa http://datajournalismi.fi/ -sivuston ylläpitäjä Antti Poikola alustaa journalisteille hyödyllisistä avoimen datan lähteistä ja datajournalismin käytännöistä. Alustuksen jälkeen harjoitusosiossa tehdään tietopyyntöjä kiinnostavista Oulun seutua koskevista aineistoista. Tapahtuma on suunnattu journalismin ja viestinnän opiskelijoille, toimittajille ja muille avoimuudesta ja julkisuuslaista kiinnostuneille. Työpajaan kannattaa mahdollisuuksien mukaan ottaa oma tietokone mukaan.

 • * Open Knowledge Finland on kehittämässä tietopyynto.fi -palvelua, jonka konsepti on kuvattuna osoitteessa: http://tietopyynto.fi

 • Osallistujamäärä 18 (tilanne 21.11. klo 22)

 • #3 Avoin kulttuuri (GLAM) -tapaaminen kirjastojen, arkistojen ja museoiden avoimuudesta kiinnostuneille

  Paikka: Pääkirjasto, Kaarlenväylä 3, maakuntakokoelmahuone (3. krs), Oulu

  Oulun seudun kulttuuriorganisaatioiden tapaamisessa pohjustetaan paikallista yhteistyötä "GLAM" -aineistojen avaamisen ja hyödyntämisen alueella. GLAM tulee sanoista Galleries, Libraries, Museums, Archives ja tapaaminen onkin suunnattu erityisesti kirjastojen, arkistojen ja museoiden edustajille, mutta kaikki kulttuuriperinnön avoimuudesta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Tapaamisessa valmistellaan myöhemmin Oulussa järjestettävää maksutonta Avoin GLAM -työpajaa (lue esimerkki vastaavasta Forssan työpajasta), jonka kouluttajina ja toimivat kullttuuriperinnön avoimuuden parissa kokeneet kouluttajat.

  * Keskustelun johdattelijana toimii Jonna Muurinen, kuulu.fi ja etäyhteyden kautta suunnitteluissa mukana Laura Sillanpää, Open Knowledge Finland Avoin GLAM -työryhmä

 • Osallistujamäärä 3 (tilanne 21.11. klo 22)

 • #4 Avoin data ja liiketoiminta

  Paikka: Starttaamo, Nahkatehtaankatu 2, Oulu

  Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan avoimesta tiedosta eli datasta: mitä se on, mistä sitä saa ja millaista liiketoimintaa siitä voisi syntyä. Nykyään yhä useampi julkinen toimija avaa omia tietovarastojaan. Valtion laitosten, kuten Maanmittauslaitoksen ja Ilmatieteenlaitoksen ohella myös kunnat pyrkivät tarjoamaan tietovarantojaan vapaasti kaikkien käytettäväksi. Nämä kaikki luovat mahdollisuuksia kehittää uudenlaisia sisältöjä ja palveluita, sekä parantaa nykyisiä yhdistämällä niihin tietoa avoimista lähteistä. Kehitys on kuitenkin vasta hyvin varhaisessa vaiheessa - miten Oulun seudulla voitaisiin päästä aikaisiksi omaksujiksi ja hyödyntää avoimen tiedon potentiaali? Miten kaupungit voisivat tukea kehitystä - mitä dataa kannattaisi avata ja miten?

 • Työskentelymuotona Round Table ja vapaat puhevuorot sekä demoamiset

 • Osallistujamäärä 29 (tilanne 21.11. klo 22)

 • #5 Oppilaitosyhteistyö, avoin tiede ja oppiminen

  Paikka: OAMK/Liiketalouden yksikkö, Teuvo Pakkalankatu 19, neuvotteluhuone Seminaria

  Miten avoin tieto vaikuttaa oppilaitoksissa? Avoimen datan hyödyntäminen opetuksessa auttaa opiskelijoita ilmiöiden datalähtöisen tarkatelun omaksumiseen tai vaikkapa valtion tai kuntien toiminnan parempaan ymmärtämiseen. Tutkimuksessa avoimen tieteen menetelmät kiinnostavat ja opetuksessa avoimet oppimateriaalit ( http://avoinoppikirja.fi/ ) puhuttavat. Organisaatioina oppilaitokset voivat myös avata omia tietovarantojaan (*). Tervetuloa keskustelutilaisuuteen kertomaan näkemyksesi ja katsastamaan avoimen tiedon opetuksen tilannetta eri oppilaitoksissa Suomessa. Tilaisuudessa on myös mahdollisuus liittyä perusteilla olevaan avoimen datan oppilaitosverkostoon. Ilmoittautuneille osallistujille tarjolla aamukahvit.

  * Katso esimerkiksi http://data.aalto.fi ja http://opendata.metropolia.fi/

 • Osallistujamäärä 23 (tilanne 21.11. klo 22)


 • #6 Kaupunkiosallistuminen ja lähidemokratia -vaikuttamisesta kiinnostuneille

  Paikka: Kirkkotorin koulutuskeskus, pieni sali, Asemakatu 5

  Oikeusministeriön Jaakko Korhonen esittelee mm. otakantaa.fi ja kuntalaisaloite.fi työkalut. Tervetuloa kehitäämään niin kansalaislähtöistä osallistumista kuin kaupungin ja asukkaiden vuoropuhelua asioiden valmistelussa. Tapahtuma on suunnattu niin aktiivisille kansalaisille, järjestöihmisille, luottamusihmisille ja virkamiehille. Paikalla on myös verottajan edustaja (Johanna Kotipelto) viemässä terveisiä esimerkiksi aikapankki- ja järjestömaailman teemoista eteenpäin.

 • Osallistujamäärä 17 (tilanne 21.11. klo 22)


LOUNAS (11:00-12:00)

Omakustanteinen verkottumislounas Tubassa., Mannenkatu 2. Jos ilmenee yleisöryntäystä laajennamme pöytäkuntia Rauhalaan.ILTAPÄIVÄ - PÄÄTAPAHTUMA (klo 12.00 - 17.00)

Paikka: Starttaamo, Nahkatehtaankatu 2, Oulu

Tilaisuuteen voi osallistua, vaikka ei olisi osallistunut aamupäivän teemaryhmiin. Tilaisuus jatkuu kello klo 17:00 jälkeen vapaamuotoisena keskustelu- ja verkostoitumistapahtumana

12.00 Kevyttä purtavaa ja avoimen datan sovellusgalleria. Paikalla mm. Apps4Finlandin Sami Majaniemi sekä Osuuspankki Pivon Kristian Luoma

12.30 Verkostoitumista ilmoittautumisen yhteydessä. Tunnista heimosi, tutustu kollegaasi.
13.00 Open Data Oulu: Roadshow-julkistukset, Juhani Heikka & Tuukka Hastrup
13.20 Johdanto avoimen tiedon hyödyntämiseen, Antti Poikola, Open Knowledege Finland ry
13.40 Terveisiä Roadshow-kiertäjiltä äänessä mm. verottaja, yrittäjä ja vaikuttaja
14.00 Aamupäivän työpajojen antien pikaesittelyt vetäjineen, kukin noin 10 min
#1 Avoin tieto kunnan toiminnassa
#2 Datajournalismi
#3 Avoin kulttuuri
#4 Avoin data ja liiketoiminta
#5 Oppilaitosyhteistyö, avoin tiede ja oppiminen
#6 Kaupunkiosallistuminen ja lähidemokratia
15.00 Virkistymistauko
15.15 Fasilitoitua työskentelyä ryhmissä: Kuinka tästä eteenpäin yhdessä
15.45-16.00 Mitä jatkossa Oulussa yhteenveto perheellisille ja kiireellisille
16.00 Kalamalja: "Näin minä sitä avointa dataa avaisin ja hyödyntäisin"
17.00 Vapaamuotoista verkostoitumista ja nestetasapainotus
20.00 Tilaisuus päättyy

Osallistujamäärä 80 (tilanne 21.11. klo 22) Uusia paikkoja avattu vielä 10 kpl.Open Knowledge Roadshw -kiertueen järjestää Open Knowledge Finland ry. (OKFFI) yhdessä Oikeusministeriön demokratiayksikön ja Avoimuudesta voimaa oppimisverkostoihin -hankkeen kanssa. Kiertuekaupungeissa järjestelyissä on mukana joukko paikallisia järjestäjäkumppaneita.

Date and time

Location

6 aamutyöpajaa keskustan tuntumassa (katso tsämäpaikat alhaalta) ja päätapahtuma Starttaamolla

2 Nahkatehtaankatu

90100 Oulu

Finland

View Map

Organiser Open Knowledge Finland

Organiser of Avoimen tiedon kuntakiertue - Open Knowledge Roadshow 2013 - Oulu

Open Knowledge (entinen OKF) on kansainvälisesti toimiva avoimen tiedon tuotantoa ja käyttöä edistävä organisaatio. Open Knowledge Finlandin (OKFFI) tavoitteena on yhdistää eri avoimen tiedon toimijoita (avoin lähdekoodi, avoimet lisenssit, avoin tiede, avoin design, avoin hardware, avoin sisältö, jne..) ja löytää konkreettisia käytännön projekteja, joilla voidaan avointa tietoa viedä eteenpäin Suomessa.

Save This Event

Event Saved