Skip Main Navigation
Page Content
This event has ended

Save This Event

Event Saved

Avoimen tiedon kuntakiertue - Open Knowledge Roadshow 2013 - Mikkeli

Open Knowledge Finland

Thursday, 7 November 2013 at 09:30 - Thursday, 14 November 2013 at 18:00 (EET)

Avoimen tiedon kuntakiertue - Open Knowledge Roadshow...

Registration Information

Type Remaining End Quantity
Hackathon -tapahtuma 4.11.2013 25 Registrations Ended Free  
Päätapahtuma: OK Roadshow 2013 Mikkeli 7.11.2013 48 Registrations Ended Free  
Oppilaitosyhteistyö, avoin tiede ja oppiminen 7.11.2013 9 Registrations Ended Free  
Avoimen paikkatiedon foorumi 7.11.2013 10 Registrations Ended Free  
Avoin kulttuuriperintö -työpaja 14.11.2013 13 Registrations Ended Free  

Share Avoimen tiedon kuntakiertue - Open Knowledge Roadshow 2013 - Mikkeli

Event Details

Tule mukaan Mikkelin avoimen tiedon yhteisöön!

Open Knowledge eli avoin tieto on laaja käsite, joka pitää sisällään kaiken avoimen tiedon geeneistä paikkatietoon tai kirjallisuudesta ohjelmistokoodiin riippumatta siitä, kuka tiedon on alunperin tuottanut. Tiedon avoimuus tarkoittaa sitä, että se on vapaasti kaikkien käytettävissä, muokattavissa ja uudelleen jaettavissa.

Tiedon avoimuudella saavutetaan merkittäviä hyötyjä kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla: tieteessä, kulttuurissa, hallinnossa ja taloudessa. Tiedon avaamisessa ja hyödyntämisessä ollaan kuitenkin maailmanlaajuisestikin vasta alkutaipaleella, aivan kuten Internetin hyödyntämisessä oltiin vielä 90-luvulla.

Avoimen tiedon kuntakiertue “Open Knowledge Roadshow 2013″ koostuu päivän mittaisista tapahtumista kuudessa kaupungissa. Tavoitteena on käynnistää ja tukea paikallista toimintaa sekä vahvistaa avoimen tiedon verkostoa maanlaajuisesti.

ILTAPÄIVÄN TAPAHTUMAN VERKKOLÄHETYS: http://www.lansi-savo.fi/avoinkunta

 

Open Knowledge Roadshow -kiertue

 

OHJELMA

Torstaina 7.11.2013 järjestettävän päätapahtuman ohjelmaan kuuluu aamupäivällä rinnakkaisia erillistapahtumia ja iltapäivällä päätapahtuma. Tapahtumat ovat maksuttomia ja kaikille avoimia, mutta edellyttävät ilmoittautumista tässä palvelussa. Mahdolliset muutokset ilmoitetaan tällä sivulla ja sähköpostitse ilmoittautuneille. Osallistuminen ei vaadi aiempaa tietämystä avoimesta tiedosta - tervetuloa mukaan oppimaan!

Ennen päätapahtumaa järjestetään Avoimen tiedon Hackathon -tapahtuma maanantaina 4.11.2013. Tapahtuma on suunnattu enimmäkseen sovelluskehittäjille, mutta jos sinulla on ideoita tai visuaalista silmää, kannattaa osallistua ehdottomasti! 

Avoimen tiedon kuntakiertueeseen kuuluva Avoin kulttuuriperintö -työpaja järjestetään 14.11.2013. Työpaja on suunnattu erityisesti arkistojen, kirjastojen ja museoiden edustajille mutta kaikki kulttuuriperinnön avoimuudesta kiinnostuneet ovat tervetulleita! Työpaja on maksuton, mutta edellyttää ilmoittautumisen tässä palvelussa. 

 


AAMUPÄIVÄ

#1 AVOIN TIETO - AVAIN UUDISTUMISEEN
Työpaja Mikkelin seudun kunnan johdolle ja luottamushenkilöille

Paikka: Kaupungintalo - Aika: 9:30-12:00

Tule tutustumaan uudistumista ja kasvua mahdollistavaan avoimeen dataan! Suomessa on ryhdytty avaamaan julkisia tietovarantoja avoimena datana kenen tahansa vapaasti hyödynnettäväksi – mitä se tarkoittaa kuntien näkökulmasta ja mitä siitä on seurannut? Tule tutustumaan avoimen datan ja avoimien rajapintojen kautta avautuviin huikeisiin mahdollisuuksiin mielenkiintoisten esimerkkien valossa. Tilaisuus tarjoaa kattavan paketin avoimen tiedon mahdollisuuksista sekä joukon työkaluja, joiden avulla avoimesta tiedosta saadaan kaikki hyöty irti. 

OHJELMA:
• Tilaisuuden avaus ja esittelykierros
• Heikki Sundquist, Sitra - Miksi avointa dataa?
• Hami Kekkonen ja Tanja Lahti, Helsinki Region Infoshare
• Matti Saastamoinen, Open Data Tampere Region
• Hanna Niemi-Hugaerts, Forum Virium Helsinki: Avoimet, yhteentoimivat rajapinnat avoimeen tietoon
• Paneelikeskustelu
• Yhteenveto, päätössanat ja infoa iltapäivän päätapahtumasta

Lisätietoja: Heidi Huovinen, heidi.huovinen (at) mikkeli.fi

#2 OPPILAITOSYHTEISTYÖ, AVOIN TIEDE JA OPPIMINEN

Paikka: MAMK, neuvotteluhuone D133 (Dexin läheisyydessä) - Aika: 10:00-12:00

Miten avoin tieto vaikuttaa oppilaitoksissa? Avoimen datan hyödyntäminen opetuksessa auttaa opiskelijoita ilmiöiden datalähtöisen tarkastelun omaksumiseen tai vaikkapa valtion tai kuntien toiminnan parempaan ymmärtämiseen. Tutkimuksessa avoimen tieteen menetelmät kiinnostavat ja opetuksessa avoimet oppimateriaalit ( http://avoinoppikirja.fi  ) puhuttavat. Organisaatioina oppilaitokset voivat myös avata omia tietovarantojaan (*). Tervetuloa keskustelutilaisuuteen kertomaan näkemyksesi ja katsastamaan avoimen tiedon opetuksen tilannetta eri oppilaitoksissa Suomessa. Tilaisuudessa on myös mahdollisuus liittyä perusteilla olevaan avoimen datan oppilaitosverkostoon.

* Katso esimerkiksi http://data.aalto.fi ja http://opendata.metropolia.fi/

Lisätietoja: Mikko Lampi, mikko.lampi (at) mamk.fi

#3 AVOIMEN PAIKKATIEDON FOORUMI

Paikka: MAMK, neuvotteluhuone D131 (Dexin läheisyydessä) - Aika: 10:00-12:00

Tilaisuus on suunnattu yrityksille ja opiskelijoille sekä muillekin paikkatiedosta kiinnostuneille. Kuinka luoda uusia sovelluksia/tuotteita tai pienentää kustannuksia avoimen paikkatiedon avulla? Voisitko hyödyntää paikkatiedon mahdollisuuksia ja saada lisäarvoa sovelluksiisi/tuotteisiisi tai toimintaasi? Tilaisuudessa esitellään esimerkkejä meiltä ja maailmalta sekä katsastetaan aihepiirin trendejä. Tervetuloa keskustelemaan, kommentoimaan ja kuulemaan!
 
Asioista kertomassa ja keskustelua herättämässä Pekka Sarkola (ks. esim. http://www.linkedin.com/in/pekkasarkola, http://paikkatieto.com ja http://www.gispo.fi) sekä Esa Hannus (MAMKin paikkatietohörhö).

Lisätietoja: Esa Hannus, esa.hannus (at) mamk.fi

 


ILTAPÄIVÄ - PÄÄTAPAHTUMA (klo 12.00 - 18.00)

Iltapäivän päätapahtuma järjestetään Mikkelin ammattikorkeakoulun Dexi-stagella (Patteristonkatu 3). Tilaisuuden juontaa Ville Venäläinen (Otavan Opisto). Tilaisuus on ilmainen ja kaikille avoin!

Tapahtuman teemoja ovat avoimen tiedon lisäksi uudet kansalaisvaikuttamisen muodot, digitaalisten palveluiden kehittämisen ekosysteemit sekä avoin lähdekoodi ja avoin paikkatieto.

Viime hetken lisäys ohjelmaan: Aie Design osuuskunta esittelee tapahtumassa 3D-tulostusta! Osallistujilla on mahdollisuus tulostaa itselleen personoitu avaimenperä, joka luodaan paikan päällä.

OHJELMA:

12:00-13:00 Omakustanteinen lounas (Dexin lounasravintola)

 • Jos Dexin lounasravintolassa on ruuhkaa, kampusalueelta löytyvät myös Ravintola Talli ja Kasarmina.

13:00-14:30 AVOIN DATA KAUPUNGISSA (Dexin päälava)

 • Julkistamistilaisuus: 3D Mikkeli - Mikko Kuhno, Ilkka Tarkkanen ja Juha Ropponen, Mikkelin kaupunki
 • Avoimen tiedon hyödyntämismahdollisuudet - Antti Poikola, Open Knowledge Finland
 • Hackathonin tuloksien esittely - Ilmo Euro, Otavan Opisto
 • Avoimen tiedon ohjelma ja Open Government Partnership, Arja Terho, Valtiovarainministeriö
 • Iltapäivän työpajojen esittely: Avoin demokratia ja osallistuminen kunnissa - Aleksi Rossi, Avoin ministeriö & Jaakko Korhonen, Oikeusministeriö
14.30-15:00 Kahvitauko
 • Dexin aulassa avoimen tiedon ja digitaalisten sovellusten esittelypisteitä
15:00-16:15 Työpajat (Avoin valtuusto + Otakantaa.fi) ja presentaatioita (Ekosysteemi)
 • Seminaarihuone D132: AVOIN VALTUUSTO -TYÖPAJA
 • Kaikille avoin työpaja demokratiasta ja osallistumisesta kunnissa. Avoin valtuusto tarjoaa kuntalaiselle mahdollisuuden kehittää ideoitaan laadukkaiksi aloitteiksi, sekä valtuutetulle käytännöllisen tavan viedä hyviä aloitteita näkyvästi eteenpäin Työpajassa kurkistamme lyhyesti mille perustalle Avoin valtuusto on kehitetty ja keskustelemme keskittyen muutamiin avainasioihin kuten tehokas käyttöönotto ja tiedotus, sekä mikä käsittelyyn liittyvä tieto on kuntalaiselle arvokkainta. - Aleksi Rossi, Avoin ministeriö
 • Neuvotteluhuone X124: OTAKANTAA.FI -TYÖPAJA
 • Oikeusministeriö kehittää osallistumisen työkaluja, kuten kuntalaisaloite.fi ja otakantaa.fi. Tässä työpajassa on ainutlaatuinen mahdollisuus saada paikan päällä opastusta näiden työkalujen käyttöön. Työpajassa on tarkoitus myös selvittää yhdessä virkamiesten ja edustajien kanssa mitä aloitteelle tapahtuu sen jälkeen, kun se on jätetty aloitepalvelun kautta. - Jaakko Korhonen, Oikeusministeriö
 • Dexin päälava: DIGITAALISTEN PALVELUIDEN KEHITTÄMISEN EKOSYSTEEMI
 • Dataoperaattori, ekosysteemi ja digitaalisten palvelujen jakelu - Jan-Erik Laine, MPY
  • Digipalvelut tuntuvat joistain helpoilta ja toivotuilta, toisten tuskaillessa niiden hankaluutta. Erityisesti tietotekniikkaan tottumattomia väestöryhmiä, kuten ikääntyneitä palvelujen karkaaminen verkkoon voi hirvittää. Vieläkö vanhoilla päivillä tämäkin pitäisi opetella? MPY:n mielestä ei! On palveluntarjoajien ongelma ratkaista erilaisten väestöryhmien tarpeet tekemällä tietotekniikasta helposti lähestyttävää. Tähän haasteeseen MPY esittää mallia digipalvelujen tuottamisen roolituksesta, jolla alueen osaaminen saadaan tehokkaasti kaupallistettua ja siten aluetaloutta hyödyntäväksi tukien samalla kaikkien kykyä päästä osalliseksi digitaalisesta maailmasta.
 • Avoin data ja anturidata - Heikki Sundqvist, Sitra
 • Avoin TKI- ja oppimisekosysteemi - Eeva Kuoppala, MAMK
 • MikkeliES tietoisku - Olli Marjalaakso, MikkeliES
  • MikkeliES (Entrepreneurship Society) -yhteisö aktivoi innovatiivisia, rohkeita ja kokeilunhaluisia ihmisiä
16.15-16:30 Kahvitauko
 • Dexin aulassa avoimen tiedon ja digitaalisten palveluiden esittelypisteitä
16:30-17:30 AVOIN LÄHDEKOODI & AVOIN PAIKKATIETO (Dexin päälava)
 • Avoin lähdekoodi:
 • Avoimuutta, mutta kenen ehdoilla? - Anssi Jääskeläinen, MAMK
 • Avoin lähdekoodi Otavan Opistossa- Antti Leppä, Otavan Opisto
 • Avoin lähdekoodi ohjelmistoprojektien opetuksessa -Matti Saastamoinen, COSS
 • Avoin paikkatieto:
 • Avoimet paikkatietoaineistot - Pekka Sarkola, Gispo Oy
  • Suomessa on tarjolla avoimia paikkatietoaineistoja ja rajapintapalveluja koko ajan lisääntyvässä määrin. Valtiollisella tasolla tilannetta edesauttaa julkisen hallinnon pyrkimys avoimeen tietoon. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että monet organisaatiot ovat myös avanneet paikkatieto-direktiivi Inspiressa listatut aineistot, vaikka direktiivi edellyttääkin ainoastaan sähköisten jakelupalvelujen ja vapaiden katselupalvelujen toteuttamista. Myös monet kunnat ja muut organisaatiot ovat tehneet saman ratkaisun. 
 • Lightning talks:
 • Apps4Finland-kilpailu - Sami Majaniemi, Apps4Finland
 • Avoimen lähdekoodin ohjelmistokehitys osana AMK-opintoja - Ilmo Euro, opiskelija MAMK
 • Avoimen lähdekoodin arkisto - Mikko Lampi, MAMK
17:30-18:00 Päivän yhteenveto
 • Kysymyksiä, kommentteja ja tulevaisuuden visioita!
18:00 Vapaata seurustelua / ravintolaan siirtyminen (Huviretki-ravintola/Parnells)
 
Lisätietoja: Mikko Lampi, mikko.lampi (at) mamk.fi
 

JATKOKESKUSTELUT

19:00 Omakustanteinen illallinen
Baari Parnells + Huviretki ravintola (Hotelli Cumuluksen yhteydessä)


7.11.2013 tilaisuuksien lisäksi järjestetään

HACKATHON -TAPAHTUMA ma 4.11.2013

Paikka: MAMK, huone D132 - Aika: klo 10:00-20:30

Hackathon sisältää pienten, avointa dataa hyödyntävien sovellusten kehittämistä ryhmissä. Parhaan sovelluksen kehittäjäryhmä palkitaan! Palkintona on 4 kuukautta Code School kursseja (www.codeschool.com).

Sovellukset painottuvat paikkatiedon hyödyntämiseen, mutta muunkinlaista dataa on käytettävissä.

Tarjoamme osallistujille:
    •    Ruokaa ja juomaa
    •    Ideoita (toki omat ideat otetaan innolla vastaan)
    •    Kehitystyökalut (?)
    •    Listan datarajapinnoista sekä apua niiden hyödyntämisessä
    •    Seuraa

Tapahtuma on suunnattu enimmäkseen sovelluskehittäjille, mutta jos sinulla on ideoita tai visuaalista silmää, kannattaa osallistua ehdottomasti! Tavoitteena on saada datan avaamisen edut kaikkien nähtäville. Sovellukset esitellään päätapahtuman yhteydessä.

Hackathonin sisältöä suunnitellaan Etherpadissa: http://pad.okfn.org/p/mikkeli_hackathon_2013

Tuo mukana omat ideasi ja tee niistä totta!

Lisätietoja: Ilmo Euro, ilmo.euro (at) otavanopisto.fi

AVOIN KULTTUURIPERINTÖ -TYÖPAJA to 14.11.2013 klo 9-12

Avoin kulttuuriperintö -työpaja järjestetään TUMA-talossa (Sammonkatu 12, Mikkeli), kokoustila 3.

Työpajan tavoitteena on kartoittaa yhdessä Mikkelin seudun kulttuuriperintöorganisaatioiden kanssa mahdollisuuksia ja haasteita sisältöjen avaamisessa ja jakamisessa, sekä keinoja joilla voidaan edistää sisältöjen laillista ja luovaa uudelleenkäyttöä Internetissä. Ideoimme työpajoissa myös uusia palveluja sekä osallistumismahdollisuuksia ja -tapoja eri yleisöille.

Työpaja on suunnattu erityisesti arkistojen, museoiden ja kirjastojen edustajille, mutta kaikki kulttuuriperinnön avoimuudesta kiinnostuneet ovat tervetulleita. 

Työpajan vetää Heini Oikkonen, Open Knowledge Finland ry - Avoin GLAM -työryhmä

Lisätietoja: Mari Kivinen, mari.kivinen (at) miktech.fiOpen Knowledge Roadshw -kiertueen järjestää Open Knowledge Finland ry. (OKFFI) yhdessä Oikeusministeriön demokratiayksikön ja Avoimuudesta voimaa oppimisverkostoihin -hankkeen kanssa. Kiertuekaupungeissa järjestelyissä on mukana joukko paikallisia järjestäjäkumppaneita.

Lue lisää tiedotteesta: Avoimesta tiedosta uusia palveluja ja liiketoimintaa Etelä-Savoon

Do you have questions about Avoimen tiedon kuntakiertue - Open Knowledge Roadshow 2013 - Mikkeli? Contact Open Knowledge Finland
Attendee List Sort by: Date | First Name | Surname
Show More

When & Where


MikkeliThursday, 7 November 2013 at 09:30 - Thursday, 14 November 2013 at 18:00 (EET)


  Add to my calendar

Organiser

Open Knowledge Finland

Open Knowledge (entinen OKF) on kansainvälisesti toimiva avoimen tiedon tuotantoa ja käyttöä edistävä organisaatio. Open Knowledge Finlandin (OKFFI) tavoitteena on yhdistää eri avoimen tiedon toimijoita (avoin lähdekoodi, avoimet lisenssit, avoin tiede, avoin design, avoin hardware, avoin sisältö, jne..) ja löytää konkreettisia käytännön projekteja, joilla voidaan avointa tietoa viedä eteenpäin Suomessa.

  Contact the Organiser

Interested in hosting your own event?

Join millions of people on Eventbrite.

Please log in or sign up

In order to purchase these tickets in installments, you'll need an Eventbrite account. Log in or sign up for a free account to continue.