Skip Main Navigation
Page Content
This event has ended

Save This Event

Event Saved

Avoimen tiedon kuntakiertue - Open knowledge roadshow 2013 - Jyväskylä

Jyväskylän OK-aktiivit

Friday, 8 November 2013 at 10:30 - Saturday, 9 November 2013 at 21:00 (PST)

Avoimen tiedon kuntakiertue - Open knowledge roadshow...

Registration Information

Type End Quantity
Päätapahtuma: Avoin Jyväskylä Ended Free  
#1 Avoin tieto - avain uudistumiseen Ended Free  
#2 Resurssitietotalkoot Ended Free  
#3 Luova kohtaamispaikka Ended Free  
#4 Joukkoliikenneuudistus ja avoin data Ended Free  
#5 Osallistumistyökalut Ended Free  
#6 Avoin kulttuuriperintö - Open Glam Ended Free  
LAUANTAI 9.11. - Konstruktori Ended Free  

Share Avoimen tiedon kuntakiertue - Open knowledge roadshow 2013 - Jyväskylä

Event Details

Tule mukaan jyväskyläläiseen avoimen tiedon yhteisöön!

Open Knowledge eli avoin tieto on vapaasti kaikkien käytettävissä, muokattavissa ja uudelleen jaettavissa olevaa tietoa. Tätä voi olla esimerkiksi geeni- ja paikkatieto, romaanit ja ohjelmistokoodi riippumatta siitä, kuka tiedon on alunperin tuottanut. 

Tiedon avoimuudella saavutetaan merkittäviä hyötyjä kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla: tieteessä, kulttuurissa, hallinnossa ja taloudessa. Tiedon avaamisessa ja hyödyntämisessä ollaan kuitenkin maailmanlaajuisestikin vasta alkutaipaleella, aivan kuten internetin hyödyntämisessä oltiin vielä 90-luvulla.

Lisää puhtia kehitykseen luo tänä syksynä käynnissä oleva avoimen tiedon kuntakiertue “Open Knowledge Roadshow 2013″ , joka koostuu päivän mittaisista tapahtumista kuudessa kaupungissa. Tavoitteena on käynnistää ja tukea paikallista toimintaa sekä vahvistaa avoimen tiedon verkostoa maanlaajuisesti.  

Open Knowledge Roadshow -kiertueen järjestää Open Knowledge Finland ry. (OKFFI) yhdessä Oikeusministeriön demokratiayksikön ja Avoimuudesta voimaa oppimisverkostoihin -hankkeen kanssa. Kiertuekaupungeissa järjestelyissä on mukana joukko paikallisia järjestäjäkumppaneita.

Avoimen tiedon kuntakiertue saapuu Jyväskylään 8.-9.11.

 

Open Knowledge Roadshow -kiertue

 

OHJELMA

Päivän ohjelmaan kuuluu aamupäivällä rinnakkaisia erillistapahtumia ja iltapäivällä päätapahtuma. Tapahtumat ovat maksuttomia ja kaikille avoimia, mutta edellyttävät ilmoittautumista tässä palvelussa. Mahdolliset muutokset ilmoitetaan tällä sivulla ja sähköpotsitse ilmoittautuneille. Osallistuminen ei vaadi aiempaa tietämystä avoimesta tiedosta - tervetuloa mukaan oppimaan!

 


AAMUPÄIVÄ - RINNAIKAISTAPAHTUMAT (klo 10.30 - 12.00)

Eri teemojen ympärillä järjestetään kohdennettuja erillistapahtumia lounasajan jälkeen klo 12.00 - 13.30 välisenä aikana, katso paikat kunkin ryhmän kohdalta. Erillistapahtumiin voi osallistua, vaikkei pääsisi iltapäivän päätapahtumaan.

 

 • #1 Avoin tieto - avain uudistumiseen -työpaja Jyväskylän seudun kuntien johdolle ja luottamushenkilöille

  Paikka: Kaupungintalo, Vapaudenkatu 32, Jyväskylä (klo 10:30 - 12:00)

  Tule tutustumaan uudistumista ja kasvua mahdollistavaan avoimeen dataan! Suomessa on ryhdytty avaamaan julkisia tietovarantoja avoimena datana kenen tahansa vapaasti hyödynnettäväksi – mitä se tarkoittaa kuntien näkökulmasta ja mitä siitä on seurannut? Tilaisuuden alustavat Sitra ja Forum Virium Helsinki. Tilaisuudessa esittäytyvät mm. Open Data Tampere Region ja Helsinki Region Infoshare, sekä Code4Europe-kumppanikoodarihanke.

  • Alustukset: Avoin data ja Helsinki Region Infoshare, Tanja Lahti ja Hami Kekkonen, Helsinki Region Infoshare (linkki esitykseen); Miksi avointa dataa, Heikki Sundqvist, Sitra (linkki esitykseen) ja Open Data Tampere Region, Jarkko Moilanen, Tampere Region Open Data Tampere Region

 

 • #2 Resurssitietotalkoot -työpaja materiaali- ja energiankulutustiedon hallitsijoille

  Paikka: Kokoustila Voima, Rakentajantalo 3. krs., Hannikaisenkatu 17 (klo 10:30 - 12:00)

  Jyväskylän polku kohti resurssiviisautta edellyttää kokonaiskuvaa siitä mitkä ovat alueen kannalta merkittävät resurssivirrat, missä ja milloin materiaaleja ja energia kuluu ja miksi. Tässä tilaisuudessa resurssitietoa työkalunaa pitävät toimijat tapaavat toisensa ja pohtivat yhdessä aiheita: MIllaista resurssitietoa meillä on jota voisimme jakaa ja joista muut voisivat hyötyä? Millaisesta resurssitiedosta meidän organisaatiomme eniten hyötyisi? Tilaisuudessa esitellään myös Benet Oy:n tekemän resurssikartoituksen tulokset ja massainfokokeilun tulokset

 

 • #3 Luova kohtaamispaikka- liiketoimintaa avoimesta datasta -tilaisuus

  Paikka: Marttakeskus, Yliopistonkatu 11, 40100 Jyväskylä (klo 10:30 - 12:00)

  Tule  kuuntelemaan ja keskustelemaan avoimesta tiedosta eli  datasta:  mitä se on, mistä sitä saa ja millaista liiketoimintaa siitä  voisi  syntyä. Nykyään  yhä useampi julkinen toimija avaa omia   tietovarastojaan. Valtion laitosten, kuten Maanmittauslaitoksen ja   Ilmatieteenlaitoksen ohella myös kunnat pyrkivät tarjoamaan  tietovarantojaan vapaasti kaikkien käytettäväksi. Nämä kaikki luovat   mahdollisuuksia kehittää uudenlaisia sisältöjä ja palveluita, sekä   parantaa nykyisiä yhdistämällä niihin tietoa avoimista lähteistä.  Tilaisuudessa  esitellään yritysesimerkkejä. Tilaisuuden  järjestävät Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy, Keski-Suomen ELY-keskus ja Jyväskylä Entrepreurship  Society JES.

  • Alustukset: Case - FreeNest, Jouni Huotari ja Marko ”Narsuman” Rintamäki (linkki esitykseen), Jyväskylän ammattikorkeakoulu ; Case - Co-Sky, Antoine Kalmbach, Jyväskylän yliopisto ja JES:n esittely, Jussi Kämäräinen, Jyväskylä Entrepreneurship Society

  • Työpajaosuus – liiketoimintaa avoimesta datasta, Petteri Huvio, Diges ry.

 

 • #4 Joukkoliikenneuudistus ja avoin data -työpaja (huom. klo 11:00 - 12:30)

  Paikka: Rakentajatalon yläkerran neuvottelutila, Hannikaisenkatu 17 (huomaa muista erillistapahtumista poiketen hieman myöhäisempi ajankohta klo 11:00-12:30)

  Jyväskylän seudulla, kuten monissa muissakin kaupungeissa joukkoliikenteen suunnittelu ja järjestäminen siirtyy vuonna 2014 nykyistä enemmän viranomaisten vastuulle. Miten avoin data voi hyödyttää uudistuksen toteuttamista ja millaista dataa tarvitaan? Millaisia joukkoliikennesovelluksia kuntalaiset haluaisivat? Miten hyödymme siitä, että joukkoliikennettä koskeva tieto on avoimesti kaikkien saatavilla? Tervetuloa kuuntelemaan kiinnostavia puheenvuoroja ja keskustelemaan avoimen datan hyödyistä joukkoliikenneuudistuksessa!.

  • Mukana työpajassa: Joukkoliikenne Jyväskylässä 2014, Kari Ström ja Ari Tuovinen, Jyväskylän kaupunki; Avoin data ja joukkoliikenne, Pietari Pentinsaari ja Martin Johansson, Liikennevirasto; Joukkoliikenne ja kehittäjäyhteistyö, Tuukka Hastrup, Helsingin seudun liikenne; Avoimen liikennedatan julkaisu ja käyttö Tampereella, Tero Piirainen, ITS Factory; Ensimmäisen Jyväskylässä toimivan mobiilin reittioppaan esittely Juho Vepsäläinen, Geek Collision

   

 • #5 Osallistumistyökalut -työpaja

  Paikka: Kansalaistoiminnankeskus Matara, Matarankatu 6, Jyväskylä (klo 10:30 - 12:00)

  Oikeusministeriö kehittää osallistumisen työkaluja, kuten kuntalaisaloite.fi, sekä otakantaa.fi. Tässä kansalaisjärjestöille suunnatussa työpajassa on ainutlaatuinen mahdollisuus saada opastusta näiden työkalujen käytöön. Työpajassa keskustellaan myös mitä aloitteelle tapahtuu sen jälkeen, kun se on jätetty aloitepalvelun kautta. Lisäksi keskustellaan, miten avoimessa osallistumisessa kerätyt tiedot saadaan mukaan asioiden valmisteluun? Tule vain kuuntelemaan ja tutustumaan oikeusministeriön osallistumis työhön tai vaikka laatimaan ihan kunnon kansalaisaloitetta! Työpajan pitää oikeusministeriön demokratiayksikkö. 

 

 • #6 Avoin kulttuuriperintö -työpaja kirjastojen, arkistojen ja museoiden avoimuudesta kiinnostuneille

  Paikka: Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25, Jyväskylä (klo 10:30 - 12:30)

  Työpajan tavoitteena on kartoittaa yhdessä Jyväskylän seudun kulttuuriperintöorganisaatioiden kanssa mahdollisuuksia ja haasteita sisältöjen avaamisessa ja jakamisessa, sekä keinoja joilla voidaan edistää sisältöjen laillista ja luovaa uudelleenkäyttöä verkossa. Ideoimme työpajoissa myös uusia palveluja sekä osallistumismahdollisuuksia ja -tapoja eri yleisöille. Työpaja on suunnattu erityisesti kirjastojen, arkistojen ja museoiden edustajille, mutta kaikki kulttuuriperinnön avoimuudesta kiinnostuneet ovat tervetulleita.

 


 

LOUNASTAUKO (12:00-13:00)

 


 

ILTAPÄIVÄ - PÄÄTAPAHTUMA (klo 13.00 - 17.00)

Iltapäivän päätapahtuma järjetetään Lutakon Dynamo, sali D310-311 (3 krs.), Piippukatu 2.
Tilaisuuteen ovat kaikki tervetulleita! 

13:00 - 15:30 PÄÄTAPAHTUMA
 • Avauskahvit - tilaisuuden juontaa Laura Browne
 • Johdanto avoimen tiedon hyödyntämismahdollisuuksiin: Antti PoikolaOpen Knowledge Finland ry
 • Avoimen tiedon tärkeys ja mahdollisuudet Jyväskylässä, Timo RusanenJyväskylän Kaupunki.
 • Avoimen tiedon ohjelma ja Open Government Partnership, Johanna Nurmi, Valtiovarainministeriö
 • Avoin tieto Jyväskylässä:
 • Esimerkki 1: Jyväs-Parkki , Heikki Salo 
 • Esimerkki 2: Klupu - Kuvia kaupungin pöytäkirjoista, Tuomas Räsänen
 • Esimerkki 3: Avoimen data hyödyntäminen laskuvarjohyppytoiminnassa, Esa-Matti Suuronen
 • Keynote: Avoin joukkoliikennetieto, Tuukka Hastrup, Code4Europe/HSL
 • Fasilitoitua työskentelyä ryhmissä
  • 1) Jyväskylän avoimen tiedon roadmap / Terveiset aamupäivän työpajoista ja tapaamisista
  • 2) Osallistumisen työkalut Otakantaa-klinikka
 • Yhteenveto päivästä ja työpajoista

15:45 - 16:30 TARJOILUA & VAPAATA SEURUSTELUA

 

KAIKILLE YHTEINEN ILLALLINEN

Iltapäivän päätapahtuma jälkeen siirrytään ruoan ja juoman merkeissä jatkamaan keskusteluita ravintola Gringos Locosiin (Aren aukio, Ilmarisenkatu 2) Kaikki kutsuttu mukaan.

 


 

LAUANTAI 9.11.2013 - KONSTRUKTORI (klo 10.00 - 18.00)

Paikka: Protomo Jyväskylä, Ylistönmäentie 24

Lauantaina Jyväskyläläinen Instanssi -festivaali tarjoaa avoimen datan ohjelmointitapahtuman. Konstruktori on vapaamuotoinen Instanssin ennakkotapahtuma, joka tänä vuonna järjestetään osana Open Knowledge Roadshown Jyväskylän tapahtumia. Tarkoituksena on kokoontua päiväksi koneiden kanssa Instanssi-hengessä ihmettelemään ja oleskelemaan yhdessä, sekä tekemään asioita. Siinä, missä Open Knowledge Roadshown perjantain tapahtumissa on enemmän puhetta, niin lauantaina paino on tekemisessä. Pöytäpaikkoja on alustavasti 30 henkilölle, mutta enemmänkin pystytään tarvittaessa järjestämään. Verkkoa löytyy langallista ja langatonta. Ja kaiken tämän saa ihan ilmaiseksi!

10:00 - 10:45 Aamukahvit ja idea-alustukset
 • Konstruktori käyntiin, Joel Lehtonen, Instanssi
 • Liikennedatan rajapinnat ja avoimen lähdekoodin reittiopas, Tuukka Hastrup, Code4Europe/HSL
 • Datajournalismi paikallisesti ja maanlaajuisesti, Jarno Liski, YLE uutiset/Suora linja
10:45 Ideoiden esittely
11:00 - 17:30 Projektien tekemistä
 • Ilmoittautuneille tarjolla Soppabaarin lounasta paikan päällä n. klo 13
17:30 - 18:00 Demojen esittely
18:00 Jatkot
 • Protomon sauna lämpenee. OPM eli omat pyyhkeet ja saunajuomiset tarpeen mukaan.
Do you have questions about Avoimen tiedon kuntakiertue - Open knowledge roadshow 2013 - Jyväskylä? Contact Jyväskylän OK-aktiivit
Attendee List Sort by: Date | First Name | Surname
Show More

Interested in hosting your own event?

Join millions of people on Eventbrite.

Please log in or sign up

In order to purchase these tickets in installments, you'll need an Eventbrite account. Log in or sign up for a free account to continue.