€26.62 – €31.74

ActiveCultureHike Επιδαυρος - Καζαρμα

Event Information

Share this event

Date and Time

Location

Location

Σταθμός Μετρό Αγ. Αντώνιος

Ethnarchou Makariou 45, Peristeri

Athens

Greece

View Map

Event description

Description


Η επόμενη πολιτιστική μας περιπέτεια αφορά το χώρο που σύμφωνα με τους αρχαίους γεννήθηκε το Θέατρο και η Ιατρική. Θα συνδυάσουμε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου - Θέατρο και Ασκληπείο - όπου με τη συμβολή έμπειρου ξεναγού, θα ταξιδέψουμε και πάλι στην ιστορία και στη συνέχεια θα πεζοπορήσουμε στη κοντινή Ακρόπολη Καζάρμας, τη Γέφυρα της Καζάρμας -την αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης- και την Αρχαία Οδό που συνέδεε την Επίδαυρο με το αρχαίο λιμάνι της Επιδαύρου.

Θα καταλήξουμε στη γραφική Παλιά Επίδαυρο όπου θα έχουμε χρόνο για φαγητό, βόλτα, καφέ πριν την αναχώρησή μας για Αθήνα.
Picture

Η Επίδαυρος δεν χρειάζεται συστάσεις και θα έχουμε την ευχέρεια να την περιηγηθούμε με τη συνοδεία έμπειρου ξεναγού που θα μας ταξιδέψει στο χρόνο και την ιστορία. Στα αρχαία χρόνια ήταν ένας τόπος ίασης. Σήμερα αποτελεί ένα από τα διασημότερα αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδας, λίκνο πολιτισμού και επίκεντρο του θεάτρου και της ιατρικής παγκοσμίως μια και φιλοξενεί το ωραιότερο και καλύτερα διατηρημένο αρχαίο θέατρο. Σε μια χαράδρα, το 340 π.Χ., ο αργείος αρχιτέκτονας Πολύκλειτος ο Νεότερος έκτισε, σύμφωνα με τον Παυσανία, το θέατρο της Επιδαύρου.

Προορισμένο για τη διασκέδαση των ασθενών είχε χωρητικότητα 13.000 θεατών. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Ένα των 21 σειρών καθισμάτων για το λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες. Η θαυμάσια ακουστική του, αλλά και η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται συντέλεσαν στη δημιουργία του φεστιβάλ Επιδαύρου, θεσμός που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Picture

Στην ενδοχώρα της Επιδαύρου, σε μία περιοχή με ήπιο κλίμα και άφθονα πηγαία ιαματικά νερά, βρισκόταν το Ασκληπιείο, η έδρα του θεού ιατρού της αρχαιότητας και το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο όλου του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου. Ήταν το κύριο ιερό της μικρής παραθαλάσσιας πόλης της Επιδαύρου, αλλά η φήμη του και η αναγνώριση της σημασίας του γρήγορα ξεπέρασαν τα όρια της Αργολίδας και θεωρήθηκε από όλους τους Έλληνες ο τόπος όπου γεννήθηκε η ιατρική.

Στην Επίδαυρο υπήρχε ένας ξενώνας με περίπου 150 δωμάτια, δημόσια λουτρά, ένα στάδιο, το θέατρο και φυσικά, η περίφημη Θόλος. Το κέντρο όπου γίνονταν οι ιάσεις ονομαζόταν Άβατον.
Στο Άβατον, μήκους 80 μέτρων, λάμβανε χώρα η Εγκοίμηση. Εκεί γινόταν η υπνοθεραπεία. Ήταν ο χώρος που ουσιαστικά συνέβαιναν τα 'θαύματα' και οι ασθενείς γίνονταν υγιείς. Όσοι θεραπεύονταν διαιώνιζαν αυτό που τους συνέβη με ευχαριστίες προς τους θεούς, σε μαρμάρινες στήλες περιγράφοντας, πολλές φορές, υπερφυσικές θεραπείες και παρεμβάσεις. Σήμερα, πολλές από αυτές υπάρχουν στις αρχικές θέσεις τους ή εκτίθενται στο μουσείο της Επιδαύρου.

Picture

Μετά το τέλος της επίσκεψης και ξενάγησης στην Επίδαυρο, θα μεταφερθούμε στους πρόποδες του Αραχναίου Όρους, όπου βρίσκεται η Ακρόπολη της Καζάρμας σε ύψωμα κοντά στο χωριό Αρκαδικό. Η θέση του κάστρου είναι σημαντική γιατί αποτελούσε το κυριότερο πέρασμα από την αργολική πεδιάδα προς την περιοχή της Επιδαυρίας. Πρόκειται για μυκηναϊκή ακρόπολη, διαστάσεων 85x75μ. με συνεχή, όπως φαίνεται χρήση τόσο κατά τους αρχαίους χρόνους, όσο και το Μεσαίωνα. Στα περισσότερα σημεία διακρίνεται η μυκηναϊκή θεμελίωση, ενώ στις ανωδομές είναι ορατές οι μεσαιωνικές επεμβάσεις. Τα τείχη (πλάτος 2,50μ. και σωζόμενο ύψος 5,20μ.) είναι κατασκευασμένα με το πολυγωνικό σύστημα και χρονολογούνται πιθανότατα στον 4ο π.Χ. αιώνα. Η ακρόπολη έχει τέσσερις κυκλικούς πύργους. Κατασκευάστηκε πιθανότατα από τους Αργείους και βρισκόταν προφανώς στα σύνορα των αρχαίων πόλεων – κρατών Άργους και Επιδαύρου. Έχει ανοικοδομηθεί κατά την βυζαντινή εποχή. Δεν έχουν γίνει ανασκαφικές έρευνες και εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.Picture


Πολύ κοντά στον οικισμό βρίσκεται Μυκηναϊκή γέφυρα, γνωστή ως γέφυρα του Αρκαδικού ή γέφυρα της Καζάρμας, η οποία θεωρείται η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης. Η γέφυρα χτίστηκε περίπου κατά τον 14ο αιώνα π.Χ. και ήταν μέρος του οδικού δικτύου που είχαν κατασκευάσει οι Μυκηναίοι στην περιοχή. Η μυκηναϊκή γέφυρα της Καζάρμας (διαστάσεις 22 x 5, 60 x 4 μ.), είναι κατασκευασμένη με μεγάλες ακατέργαστες ασβεστολιθικές πέτρες με το χαρακτηριστικό μυκηναϊκό (κυκλώπειο) τρόπο κατασκευής χωρίς συνδετικό υλικό. Πρόκειται για χαρακτηριστική μνημειακή κατασκευή της Μυκηναϊκής Εποχής. Αποτελεί μέρος ενός καλοκατασκευασμένου μυκηναϊκού δρόμου που συνέδεε τις Μυκήνες και την Τίρυνθα με την Επίδαυρο ο οποίος σε σημεία διατηρείται και είναι ορατός μέχρι και σήμερα και τον οποίο πεζοπορήσαμε σε άλλες ανάλογες περιπέτειες (βλέπε review1/review2 σχετικών περιπετειών παλαιότερα).

Picture


Στη συνέχεια, και μετά από σύντομη μεταφορά, θα πεζοπορήσουμε διατηρητέο τμήμα του αρχαίου μονοπατιού - η Αρχαία Οδός της Επιδαύρου που ένωνε τo ιερό της αρχαίας Επιδαύρου με το λιμάνι της Επιδαύρου και θα δούμε κατά τη διάρκειά του, αρχαίες ερμές και τις διατηρημένες αρματοτροχιές!


Μετά το τέλος της πεζοπορίας και με σύντομη μεταφορά, θα καταλήξουμε στην Αρχαία Επίδαυρο για φαγητό, καφέ και βόλτα πριν την επιστροφή στην Αθήνα.

Picture


​Μια ιστορική διαδρομή 'ζωντανό μουσείο', ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Η συγκεκριμένη περιπέτεια είναι κατάλληλη και για αρχάριους με ΚΑΛΗ φυσική κατάσταση.

Δηλώσεις συμμετοχής με τιμή για έγκαιρη εγγραφή* μέχρι 16 Ιανουαρίου 2018 ή για τις πρώτες 25 θέσεις (όποιο έρθει πρώτο).
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 28 Ιανουαρίου 2018.


Σημείο συνάντησης: Περιστέρι, Σταθμός Μετρό Άγιος Αντώνιος

Ώρα Συνάντησης: 06:30
Ώρα Αναχώρησης: 07:00
Ώρα Επιστροφής: 22:00
Απόσταση Πεζοπορίας: 7Km περίπου
Διάρκεια Πεζοπορίας: 3hrs περίπου μαζί με τις στάσεις, ανάλογα με το ρυθμό της ομάδας
Υψομετρικά Ανάβασης: ~ +125m
Υψομετρικά Καταβασης: ~ +125m
Βαθμός Δυσκολίας: 1 (1+ αν τύχει να γίνει με χιόνι)
(Αν είσαι αρχάριος/α κάνε κλικ πιο κάτω για να δεις κατά πόσο αυτή η περιπέτεια είναι κατάλληλη για εσένα)
*** Ελάχιστος βασικός εξοπλισμός απαραίτητος για συμμετοχή: ***
  • ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ: αθλητικά παπούτσια με καλή σόλα ή Πεζοπορικά Μποτάκια (αθλητικά παπούτσια: όχι πάνινα, όχι τύπου allstar ή Stan Smith - σημείωσε ότι ενδέχεται να έχει λάσπη στο μονοπάτι)
  • Αδιάβροχο (έστω και μιας χρήσης)
  • Σακίδιο πλάτης με τα βασικά προσωπικά σου είδη​
  • ​Νερό (τουλάχιστον 1,5 λτρ./άτομο για την πεζοπορία) + Σνακ μεγάλης θερμιδικής αξίας (πχ. μπάρα δημητριακών/ σοκολάτα)
  • Αναλόγως καιρικής πρόγνωσης, αν είναι κρύο: Σκουφί + Γάντια + Buff / Μαντήλι Λαιμού - αν είναι ηλιόλουστος/ζεστός καιρός: Καπέλο - Γυαλιά Ηλίου - Αντιηλιακό

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΔΩ

Share with friends

Date and Time

Location

Σταθμός Μετρό Αγ. Αντώνιος

Ethnarchou Makariou 45, Peristeri

Athens

Greece

View Map

Save This Event

Event Saved