Free

Multiple Dates

Как да отгледаме цвете в епруветка? Безплатни лекции с демонстрация

Event Information

Share this event

Date and Time

Location

Location

Center for Applied Studies and Innovation

8 bulevard "Dragan Tsankov"

1164 Sofia

Bulgaria

View Map

Event description

Description

На 24.04 и на 29.05 от 18:30 часа в Центъра за приложни изследвания и иновации – CASI ще се състоят редица безплатни събития на тема ,,Как да отгледаме цвете в епруветка?‘‘. Преподаватели от Биологически факултет към СУ и техни студенти от клуб ,,Цвете в епруветка‘‘ целят да ни разкрият тайните на засяването и отглеждането на растения в лабораторни условия. По този начин да подкрепят създаването на наука в България.

Микроразмножаването на растения е биотехнологичен подход с многообразни приложения. Техниката осигурява бързо и контролирано размножаване на растения в лабораторни условия. По този начин се дава възможност за опазване на застрашени видове, както и изследователска система за изучаване на растежа и продуктивността на растенията. Всеки растителен вид има специфични изисквания за култивиране, поради което е необходимо разработване на съответен протокол за микроразмножаване. При тази техника НЯМА вредни въздействия нито за растенията и за околната среда, нито за специалистите, работещи с тях, както и НЕ СЕ третират с генно модифицирани микроорганизми.

По света и в България техниката на микроразмножаване е широко разпространена за отглеждане и изследване на декоративни, медицински и моделни растения. В Биологическия факултет в катедра ,,Физиология на растенията‘‘ се развива основно биотехнологично направление, насочено към ценни видове медицински растения, характерни за България, с цел тяхното опазване и изучаване на потенциала им. Получените знания имат приложения за разработване на стратегии за натурални и ефективни алтернативи в здравеопазването, козметиката, както и за адаптацията на растенията към климатичните промени и тяхната естествена защита.

Предстоящите събития имат за цел да запознаят широката публика с технологията на микроразмножаване и да споделят интересни факти за различни групи растения. В допълнение посетителите ще имат удоволствието да се насладят на изложба от растения в епруветка (персийска теменужка, росянка, тютюн), които са иновативно решение за декорация. За целта са изработени изящни държатели от дървесина и други материали, които в комбинация с растенията, създават приятна атмосфера за дома, за заведения и хотели, както и за празнични събития. На събитията ще присъстват професионални фотографи, които ще са на разположение за посетителите да им направят професионални снимки с цветята.

Посетителите на безплатните лекции ще имат възможността да се запишат на място за специална работилница на следващия съботен ден, където ще влязат в ролята на учени и сами ще засеят цветя в стерилни лабораторни условия, както и ще пресеят вече пораснали растения за домашни условия. Най-сполучливите ще си ги вземат за себе си в биоразградима саксия. Работилниците са с ограничен брой места и с вход от 15 лв., с които се покриват консумативите за работа.

Поредицата от събития се осъществяват съвместно от Културен център на Софийския факултет, Катедра ,,Физиология на растенията‘‘ на Биологически факултет, Студентски факултетен съвет към Биологически факултет, Център за кариерно ориентиране в областта на природните науки ScienceUp, Позитивната медия на България Uspelite.bg и Блога за практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com.

За посещение на безплатните лекции се изисква задължителна регистрация.

За повече информация следете Facebook страница и Instagram профила на проекта.

Share with friends

Location

Center for Applied Studies and Innovation

8 bulevard "Dragan Tsankov"

1164 Sofia

Bulgaria

View Map

Save This Event

Event Saved