Free

Уикенд с каяци из каньоните на р. Янтра

Event Information

Share this event

Date and Time

Location

Location

река Янтра

7100

Bulgaria

View Map

Event description

Description

Дати: 11 – 13 май 2018 г.
Продължителност: 3 дни
Ниво на трудност: Начинаещи
Настаняване: Див къмпинг
Брой участници: до 18 души

Кратко описание:
Ден 1: В петък, около 17 ч., в зависимост от възможностите на групата, отпътуваме към гр. Бяла /р. Янтра/.

Ден 2: Преход с каяци от гр. Бяла до с. Беляново. В зависимост от възможностите на групата, преходът може да бъде съкратен.

Ден 3: Гребане с каяци от с. Беляново до местността Стълпище /р. Дунав/.

Цени и отстъпки:
Цена: 190 лв. (с осигурен транспорт)
Цена: 170 лв. (със собствен транспорт)
Цена за редовни клиенти (клиенти, които са посетили поне едно приключение с нас досега): 180 лв. с осигурен транспорт и 160 лв. със собствен транспорт.

В цената е включено:
Двуместен каяк, от марките RAINBOW, DAG или PRIJON, с рул за управление или скег;
Гребло – марка RAINBOW, DAG или TNP;
Спасителна жилетка – марка AQUAMARINE, DAG;
Шприцка – изработена от водонепромукаема материя, марка RAINBOW;
Транспорт от/до София (при желание);
Водач;
Застраховка;
___________________________________________________

Подробно описание:

1 ден: Петък, в удобно време, през късния следобед, се събираме на паркинга пред Националния стадион „Васил Левски” и се отправяме към гр. Бяла. Стигайки там, разполагаме бивака си на метри от моста на майстор Кольо Фичето, който е изключително архитектурно постижение за времето, в което е строен. И както се казва с песен на уста и тревичка в ръка се отдаваме на заслужен отдих, съпътстван от симфоничния оркестър „Жабокряк”. На вечеря ще се нагостим с каквото има, защото може и да няма, но пък за сметка на това духовната храна, с която ще презобим е в излишък.

2 ден: След обилната закуска, и литературното четене във връзка със задължителния инструктаж относно гребането с каяк, разпределяме екипажите и започва нашето приключение в спокойните води на река Янтра. Днес ще преминем през живописни каньони, тесни ръкави на реката, в които гребем под оплетените, разлистени клони на дърветата, ще видим стотици чудновати дупки в скалните масиви, където гнездят някои редки и защитени видове птици. Активното гребане за деня е около четири часа.
Стигайки до с. Беляново, там ще ни очакват топла бира и студени кебапчета... обратното де ;) По важното е, че палатките ще са разпънати, комфортните столчета и масата под сенчестата шатра с нетърпение ще се оглеждат за нас и ще се надяват тази вечер да не издевателстваме толкова над тях, а от време на време, да ставаме и разиграваме кратки театрални откъси и разказваме не много скучни вицове. Това не бива да плаши никой, защото всички ще се смеят, ако не заради друго, то от уважение към другарчето. В близост до бивака ни се намира най-дългият въжен мост в България, от където много хора са спомагали за повишаването на нивото на реката по време на сухия летен период (да са живи и здрави, че ни дават възможност за един по-дълъг гребен сезон).

3 ден: За закуската не се безпокойте! Нашата мила приятелка от селтото, Баба Драгойна, ще е станала в 4 сутринта, а не както нормално става в 4:30 и специално за нас е разточила една вита баница и вкусни мекички. Домашното сладко и прясното мляко, издоено преди десетина минути, ще ни дадат енергия за днешния ден. Опитът показва, че на повечето от вас не им се тръгва от там, но това е защото не знаят какво ги очаква на края на приключението – местността Стълпище, с прочутата скала Декилиташ (Разцепената скала) и най-важното Леля Митка (Hipper ultra all inclusive). Малко след тръгването от с. Беляново навлизаме в малък приказен каньон, който през пролетта е осеян от безброй люляци. В него се намира и пещера, за която легендата разказва, че е скрито златно съкровище, което и до ден днешен не е открито, заради Пазителите – Две огромни пепелянки. Доста женени мъже са се опитвали да преодолеят това препядствие, с идеята че всеки ден вкъщи се справят с по-голяма опасност, но уви безуспешно. Затова, по-добре се борете с „Пазителите” вкъщи, а не лакомейте за виртуалното-материално богатство. Активното гребане през днешния ден е около четири часа.
За довиждане, посещаваме Леля Митка, опитваме прясната рибена чорба и домашно приготвените ястия и салати, набрани от градината. Опитваме парливата ракия на бай Асен и се отправяме към София.

Ниво на трудност: НАЧИНАЕЩИ
В каяк приключението могат да се включат и хора, които няма опит в плаването с каяци. Препоръчително е да имате обща физическа подготовка.

Забележка:
Има фактори (метеорологични условия, вълни, възможностите на групата), които биха довели до промяна в програмата на място. Това се прави изцяло с цел безопасността на участниците, която за нас е от първостепенно значение!


www.wildfunclub.com
Share with friends

Date and Time

Location

река Янтра

7100

Bulgaria

View Map

Save This Event

Event Saved